Klotterbrott ökar dramatiskt i kommunen

2:15 min

Klotterbrott ökar dramatiskt i Karlskrona visar statistik från Brottsförebyggande rådet. Kungsmarken pekas ut som drabbat.

Det är tidningen Hem & Hyra som presenterar siffror från BRÅ som visar en kraftig ökning av polisanmälda klotter i Karlskrona förra året.

Enligt Magnus Lindgren, kriminolog, före detta polis och nu generalsekreterare för tankesmedjan Tryggare Sverige så är det viktigt att bekämpa klottret för att stärka den upplevda tryggheten.

– Ett område med mycket skadegörelse och klotter påverkar tryggheten. Man brukar tala om broken windows-teorin som handlar om att det är de små sakerna som sänder signaler. Lagar man inte en trasig lampa eller ett trasigt fönster så tenderar det att generera fler trasiga fönster och lampor, säger Magnus Lindgren.

Enligt siffrorna från BRÅ är Kungsmarken ett område som är särskilt drabbat av klotter något som generellt sett inte är utmärkande för miljonprogramsområden menar Magnus Lindgren.

– Vi gör mycket analyser och skadegörelse i form av klotter är generellt sett inte ett problem i våra mest utsatta områden. Forskning visar att det kanske snarare är vita medelålders män som ängar sig åt den typen av aktiviteter, säger Magnus Lindgren.

Men statistiken som presenteras behöver inte innebära att det faktiskt klottras mer.

– Det behövs bara någon eller några mycket aktiva klottrare för att klottret ska öka. Å andra sidan behöver det bara att någon kommun eller fastighetsägare lyfter frågan eller ändrar rutiner för att anmälningarna ska öka, säger Magnus Lindgren.