Stjärnregissörerna har fått nog – vill sätta stopp för dåliga bildinställningar i nya tv-apparater

1:32 min

En ny bildinställning till tv-apparater ska göra det enklare för konsumenten att få till rätt bild hemma.

Regissörer som Martin Scorsese, James Cameron och Ava DuVernay har en sak gemensamt: de har blivit trötta på att folk har fel bildinställningar på sina tv-apparater när de ska se film hemma i soffan. Christopher Nolan är en av regissörerna.

– "Filmmaker mode" gör att filmskaparens ursprungliga avsikt följer med filmen till hemmet, säger Christopher Nolan i en promotionvideo.

Tillsammans med branschorganisationen The UHD Alliance har regissörerna alltså plockat fram den nya bildinställningen "Filmmaker mode".

Variety rapporterar att filmskapare länge ställt sig tveksamma till moderna tv-apparaters bildfunktioner som de menar förstör den filmiska upplevelsen eftersom bilden blir för färgstark och inte som de hade tänkt sig.

Nu har branschorganisationen fått med tre tv-tillverkare på tåget och redan nästa år är det tänkt att funktionen ska lanseras.

Inne på en elektronikkedja i centrala Stockholm tornar det upp en vägg av tv-apparater. Butiksbiträdet William Jonsson visar vilken skillnad som filmskaparna är ute efter – med en ny tv som är korrekt inställd och en som inte är det.

– I den här scenen vi ser just nu ser den grå stenen blå ut. Tittar vi på den andra tv'n ser det faktiskt ut som att stenen är grå. Det är som ett blått filter eller en blå ton i den första, säger William Jonsson.

Men är den här kommande bildinställningen något nytt då? Svaret på det måste bli: nja, enligt William Jonsson.

De allra flesta av dagens tv-apparater har redan möjligheten till motsvarande justeringar, men då detta nu skulle kunna åstadkommas med hjälp av en enkel knapptryckning, tror han att det kommer innebära en rejäl förenkling för konsumenten.

– Normalt sett är tv-apparaterna inställd på turboläge när de kommer från tillverkarna. Max ljusstyrka och maxade inställningar för att den ska se så bra som möjligt ut i butik. När du sätter den i ett vardagsrum är den oftast inte alls anpassad för det ändamålet. Inte så bra den kan bli helt enkelt, säger William Jonsson.