547 migranter i 13 gummibåtar

EU:s migrantavtal med Turkiet under tryck

2:35 min

Hundratals nya flyktingar och migranter kommer nu åter igen varje vecka till Grekland och öarna nära Turkiet. Antalet har stigit den senaste tiden.

I torsdagseftermiddag på bara någon timme landsteg 547 personer från 13 gummibåtar på ön Lesbos, enligt grekiska medier.

Det var fler personer än någonsin tidigare i år och i nivå med den så kallade flyktingkrisen 2015 - 2016:

EU:s avtal med Turkiet om att stoppa flyktingar och migranter från att ta sig till Europa tycks bräckligt nu.

Överenskommelsen ingicks för drygt tre år sedan, i mars 2016, och ledde till att antalet nyanlända till de grekiska öarna sjönk från de dagliga cirka 6 000 till cirka 80.

Turkarna fick i utbyte många tiotals miljarder kronor. Men de senaste månaderna kommer åter många över Egeiska havet.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sa i torsdags på en presskonferens att hon är i stadig kontakt med den turkiske presidenten Erdoğan för att säkerställa att avtalet gäller, men det tycks under press.

Turkiet har tagit emot flest flyktingar i världen, 3,5 miljon syrier. Men tonläget mot syrierna har undan för undan hårdnat.

Människorättsorganisationer hävdar att syrier har tvingats tillbaka till krigets Syrien, något som den turkiska regeringen förnekar. Och vardagsvillkor kring tillstånd och dokument har försvårats.

Att vissa syrier nu sätter sig i båtar mot Europa kan ses i skenet av tuffare regler mot dem.

Europa har hela tiden varit i händerna på turkarnas välvilja att hindra båtarna, så när Turkiet nu är missnöjt kring planerna för oljeborrning runt Cypern så riskerar migrationsavtalet att bli ett vapen i den tvisten. Turkiet är inte ense med grekcyprioter och EU om gränsdragningarna i havet och migrationsavtalet kan bli en bricka för att sätta press på EU.

Europas politiker är stadigt oroliga för att inströmningen av flyktingar ska ta fart igen och satsar allt större belopp på en stärka gränskontrollen.

Om de senaste dagarnas landsättningar på de grekiska öarna är en tillfällighet återstår att se.

För de som nu har landat i Grekland väntar usla levnadsvillkor. Lesbos läger Moria är avsett för drygt 2 000 personer, men där lever över 9 000 med matbrist, våld och eländiga förhållanden.