af Petersens: ”Vad gör Lewis Hamilton när han slutar”

Kvalet för Belgiens GP blev ganska dramatiskt. Först försvann Robert Kubicas Williams i ett stort rökmoln när motorn exploderade.

Krönika: Detta är en personlig betraktelse. Åsikter som uttrycks är krönikörens egna.

Samma dystra öde drabbade Antonio Giovinazzi, Alfa Romeo. I tredje kom överraskningen. Det blev köbildning ute på banan när de 10 förarna försökte få en fri plats och inte komma för nära bilen framför och hamna i den så kallade smutsiga luften utan istället få draghjälp samt se till att däcken fick den rätta arbetstemperaturen, som ett par förare ansåg var det viktigaste.

När kvalet flaggades hade Mercedes fått stryk och istället var det dubbelt Ferrari. Charles Leclerc i första rutan och snett bakom Sebastian Vettel, som hade gjort ett par små misstag och var tvungen att korrigera.

– Gapet var stort i kvalet men inte säkert det bli det i loppet också, sa Leclerc.

– Vilken röra. Bara trafik, var hans kommentar.

På morgonen hade Lewis Hamilton kraschat och slagit sönder bilen.

– Shit happens. Jag är bara mänsklig och kan göra fel som alla andra.

Hans flitiga mekaniker lyckades fixa det i tid och han fick tredje tiden.

– Jag har verkligen fantastiska mekaniker och jag ville tacka dem med ett bra kval. Ska jaga dem och tror det kan bli skoj lopp och hoppas verkligen att vi kan slå dem.

Bra blev hans snabbaste varv men inte perfekt. Att stå bakom de bägge Ferrari-bilarna är ett litet nederlag och värre kan det bli för de röda bilarna har varit snabbare hela helgen.

Valtteri Bottas fick fjärde tiden och till holländarnas stora besvikelse startar Max Verstappen bara som femma. Att Kimi Räikkönen har en muskelskada i vänster ben hindrade honom inte från att få åttonde tiden.

Kimi Räikkönen blev i fredags attackerad av en berusad person i depån i Spa-Francorchamps.

– Har ingen aning om hur det kunde ske eller varför. Killen var full och viftade med armarna och försökte slå mig i ansiktet. Han var tydligen mycket upprörd och när jag sa till honom att han skulle lugna ner sig skrek och morrade han.

Helt oförståeligt.

Mika Salo var ögonvittne och trodde att han skulle bli tvungen att ingripa.

Det hände när den mexikanska tv-stjärnan Mario Achi hade bjudit in Iceman och Antonio Giovinazzi att spela musik. Något som fick Kimi att skratta för i vanliga fall gillar han inte sådana jippon.

Lewis kommentar får Fia att hoppa till.

Under sommarpausen är det strängt förbjudet att arbeta med bilen. Undantaget är motorn. Men nu har Lewis Hamilton sagt något som kanske gör att man kunde misstänka att Mercedes brutit mot överenskommelsen. Och Fia startade en undersökning fredag kväll.

Dagen innan hade Lewis sagt i presskonferens att han hade haft en dialog med teamet under pausen trots att inte är vanligt. Han ville veta hur och vad man kunde förbättra.

Vad som gjorde det så svårtolkat och till ett problem var att det rådde ju att strängt arbetsförbud. Fabrikerna är stängda och vindtunneln avslagen under de två av de fyra veckor som pausen varar. De enda som får arbeta är kontorspersonalen.

Michael Masi, som är Fia:s tävlingschef, startade undersökningen. Mercedes sa att vad Lewis sagt stämde men att han han sagt under veckan efter Ungern och då hade han startat sitt lov men inte teamet, som officiellt arbetade inklusive fredagen efter det loppet. Dagen efter startade deras uppehåll.

Fia nöjde sig med den förklaringen och la ner undersökningen.

Mercedes teamchef Toto Wolff tänkte länge innan han bestämde sig.

– Jag har funderat på det här i månader, säger Wolff.

Hans problem var vem som skulle bli Lewis Hamiltons stallkamrat för nästa år. Valtteri Bottas eller Esteban Ocon. Till sist föll valet på den finländska föraren.

– Och det var det riktiga.

– Det är inte något som man avgör på den dag. Under de sista månaderna har vi kollat och analyserat all data och möjligheter. Att vi till slut bestämde oss för att förlänga med Valtteri berodde på att han kört flera bra lopp och att han förbättrat sig rejält i kvalen.

Lewis leder den interna tabellen med 7-5 men för ett år sedan var engelsmannen totalt överlägsen.

Wolff lägger till att Valtteri är också en uppskattad medlem i teamet som alltid bidrar med något och därför förtjänar han att få stanna kvar.

Av de 12 körda loppen har Valtteri slagit den femfaldige mästaren tre gånger. Något som finländaren själv inte är helt nöjd med. Wolff vill dock inte påstå att han är långsammare än Lewis eller att det är en svaghet.

– Det är inte så på alla banor. Hans svaghet är däremot på vissa banor när det gäller att spara på däcken. Där är han kanske inte lika bra som Lewis. På andra banor är han däremot mycket stark och en förare som man måste räkna med.

– Valtteri vet det och vet också var han måste förbättra sig. Personligen tycker jag att han gjort mycket stora framsteg och det var också en anledning till att han förtjänar en plats hos oss.

Esteban Ocon är dock ingen förlorare. Fransmannen har skrivit på ett två års konktrakt med Renault. Esteban är eller rättare sagt har varit en medlem av Mercedes juniorteam.

– Vi har inte lånat ut honom under de här två åren, förklarar Wolff.

Vad som sedan händer vet ingen men det är inte helt omöjligt att han återvänder till Mercedes. Eller åtminstone får en chans. Då är Lewis 37 och vem vet. Kanske lägger han då hjälmen på hyllan. Flera gånger har han sagt att om han fortsätter eller ej efter 2021 beror till stor del på de nya reglerna. Samma inställning har Sebastian Vettel.

Vad gör Lewis Hamilton när han slutar?

Alternativen tycks vara många. Han har många vänner inom musik- och filmbranschen i Los Angeles och är med och producerar en dokumentfilm. Lewis spelar och sjunger gärna och har skrivit flera låtar och lär också ha spelat in en cd, som dock inte finns att köpa. Plus att han lär vara en bakgrundssångare på ett album med Christina Aguilera.

Hans senaste projekt är att han investerat i en kedja som säljer burgare utan kött. Ett par amerikanske företag har den senaste tiden blivit de stora favoriterna på börsen i New York.

Restaurangen heter Neat Burger och den 2/9 öppnas den första filialen nära Regent Street i London och Lewis kommer att vara där. Under de kommande två åren planerar man att öppna 14 franchise-restauranger. Man kommer att servera tre olika burgare. The Neat, The Cheese och The Chick'n. Plus en köttfri varmkorv. Till det kan man dricka sojabaserade lemonader helt utan laktos.

Sedan mer än ett år är den femfaldige mästaren en övertygad vegetarian och är mycket noga med vad han äter.

– Det är viktigt för mig att umgås med världen på ett samvetsgrant sätt. Jag respekterar hur Neat Burger arbetar och deras etniska process och att de stödjer små leverantörer. Därför är jag stolt över att stödja det här projektet.

– Det handlar också om produkten. Jag är övertygad om vi behöver möjligheten att äta något som smakar gott och är nyttigare även när det gäller snabbmat.

Huvudleverantör är Beyond Meat. Produkten är helt växtbaserad som ser ut, tillagas och smakar som nötkött.

Den främsta källan till protein kommer från ärtor. Burgaren innehåller även bland annat rapsolja, kokosolja, cellulosa från bambu, potatisstärkelse och kryddor. Rödbetsjuice ger burgaren en köttlik färg. Produkten är helt fri från soja, gluten och GMO.

Bland det amerikanska företagets investorer finns Bill Gates och Leonardo DiCaprio.