SD inte medbjudna

Mikael Damberg bjuder in till samtal om gängkriminaliteten

1:49 min

Efter moderatledaren Ulf Kristerssons öppna brev till statsministern i dag,  så svarar nu inrikesministern Mikael Damberg på förslagen.

I moderatledaren Ulf Kristerssons 10 åtgärder för att komma åt gängkriminaliteten finns bland annat förslag på att dubbla straffen för gängkriminella. Ett annat förslag är att införa speciella zoner där polisen får utökade befogenheter, ett tredje handlar om att återanställa pensionerade poliser och fler civila polisanställda.

Statsminister Stefan Löfven har under dagen inte velat ställa upp på intervju under dagen, inte heller inrikesminister Mikael Damberg har velat intervjuas. Men ikväll möttes alltså Damberg och Kristersson i SVT:s Agenda. Då sa inrikesministern bland annat att han är öppen för att försöka komma överens med Moderaterna och andra partier - inte Sverigedemokraterna dock.

Ulf Kristersson tryckte återigen på betydelsen av att inte bara prata om vad de ska göra för att komma åt gängkriminaliteten, utan även exakt vad som ska göras och när.

Angående Ulf Kristerssons förslag om fler poliser sa Mikael Damberg att flera är nu snart färdigutbildade, och att det fylls på inom myndigheten.