#GirjasMotStaten

Nu har rättegången startat i HD

9:57 min

Nu är HD-förhandlingarna i Girjasmålet igång. Rättssalen var packad av åhörare när rättegången startade.

Idag klockan 10.00 klubbade Högsta domstolens ordförande Anders Eka i gång förhandlingarna i Stockholm mellan Girjas sameby och svenska staten angående rätten till småviltjakt och fiske.

Intresset för rättegången är stort – ett tiotal journalister och lika många åhörare trängdes in i Högsta domstolens anrika men trånga sessionssal.

Sex veckors förhandlingar

Förhandlingarna pågår under 18 förhandlingsdagar med två reservdagar under sex veckor.

Samebyn hävdar ensamrätt till jakten och fisket medan staten menar att den rätten hör till staten som markägare.

Samebyn vann i tingsrätten

I tingsrätten vann Girjas total framgång. Tingsrätten kom fram till att samebyn har ensamrätt till småviltjakt och fiske och rätt att upplåta rätten vidare, i praktiken rätt att sälja jaktkort på de aktuella markerna ovan odlingsgränsen i Gällivare kommun.

Hovrätten i sin tur kom fram till att samebyn endast har bättre rätt än staten – men att staten i fortsättningen också ska ha rätt upplåta jakten.

Förhandlingarna inleds med samebyns sakframställning under måndag och tisdag denna vecka och under två dagar nästa vecka.

- Det här är ett mål med stort prejudikatintresse. Ett HD-mässigt mål, inledde advokat Peter Danowsky samebyns framställning med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio