Fallet Eric Torell

Rättegångsstart i fallet Eric Torell

1:56 min

Eric Torell hade Downs syndrom och autism och sköts ihjäl av polis i augusti 2018. Hans mamma Katarina Söderberg hoppas att rättegången ger svar på vad som hände.

– Det känns jättebra att det blir en rättegång så att allting kan komma upp i ljuset, säger Katarina Söderberg.

Hon är mamma till 20-åriga Eric Torell som den andra augusti förra året blev ihjälskjuten av polis, efter att han gått hemifrån mitt i natten utan att hans pappa, som han sov hos, visste om det. Eric Torell hade med sig ett leksaksvapen och det hela slutar med att polis tillkallas och skjuter 25 skott mot honom, tre av dem träffar.

Idag börjar rättegången i fallet och tre poliser är åtalade, två för tjänstefel och en för vållande till annans död eller tjänstefel.

Poliserna är inte åtalade för att ha skjutit mot Eric Torell, vilket åklagaren menar att de hade rätt att göra. Poliserna trodde att han var en hotfull man med vapen som härjat i samma område, i centrala Stockholm, tidigare.

Det åtalet handlar om är att två av skotten träffar Eric Torell i ryggen. Åklagaren menar att poliserna borde uppfattat att han vände sig om, och då borde slutat skjuta.

Polisen som är åtalad för vållande till annans död är den som sköt det dödande skottet. Han förnekar brott och hans advokat menar att han handlade i nödvärn, då han fruktade för sitt eller sina kollegors liv.

Eric Torells mamma, Katarina Söderberg, hoppas att rättegången kan ge familjen svar på frågor som de bär på.

– När något sådant här fruktansvärt händer får man ett otroligt behov av att få svar, vad var det egentligen som hände? Vad var det Eric var med om? avslutar hon.