SPANIEN

Sanchez föreslår en tredje väg

1:46 min

Fyra månader efter det spanska parlamentsvalet så är landet fortfarande utan regering. Efter att första försöket att bilda en koalitionsregering misslyckades i juli, föreslår nu Socialistpartiet istället en så kallad ”tredje väg”, där partiet skulle vara ensamt regeringsparti men med ett program som andra vänsterpartier skulle kunna enas kring.

Under måndagen diskuterar Socialistpartiet PSOE det program som partiledaren Pedro Sanchez talar om här i en intervju med spansk tv. Programmet ska innehålla 300 punkter och garantera en progressiv politik och med det som grund skulle likasinnade partier kunna samarbeta utan att en koalition behövs, enligt PSOE.

Socialistpartiet blev största partiet i valet i april, men behöver stöd från andra partier för att få majoritet.

I slutet av juli misslyckades det första försöket att bilda en koalitionsregering med vänsterradikala Unidas Podemos. Partiet la ner sina röster, när man inte fick igenom alla sina krav på ministerposter.

Nu återstår två veckor innan regeringsfrågan måste vara löst – annars tvingas Spanien till ännu ett nyval.

Det är i det läget som PSOE föreslår en så kallad ”tredje väg” i ett försök att skapa en stabil regering och undgå nyval. Men på förhand har förslaget inte mötts av nån entusiasm.

Podemos låter hälsa att inga samtal mellan de tänkta regeringsparterna har skett under hela augusti och att man fortfarande förespråkar en koalitionsregering. Liberala Ciudadnos säger att PSOE bör samarbeta med likasinnade partier.

I en opinionsundersökning som publicerades i tidningen El Razón idag så skulle dag skulle mycket lite förändras om det blev nyval i Spanien nu. PSOE skulle bli största parti, men utan egen majoritet ens tillsammans med Podemos. Däremot ser valdeltagandet ut att minska.