Fallet Eric Torell

Elsa Torell hoppas på förändring efter att hennes bror sköts ihjäl

1:24 min

Eric Torell, som hade downs syndrom och autism, sköts ihjäl av polis i augusti förra året. Idag börjar rättegången, då två poliser är åtalade för tjänstefel och en för vållande till annans död.

– Jag bodde hos min mamma den första tiden efter att det hade hänt. Vi kunde inte göra någonting. Vi kunde inte äta, vi kunde inte ta hand om oss själva. Mammas kompisar kom hem till henne och hjälpte oss och såg till att vi hade mat. Vi fungerade inte, säger Elsa Torell. Hon är storasyster till Eric Torell, som sköts ihjäl av polis förra året, vid 20-års ålder.

Hur känns det att rättegången börjar nu?

– Det känns lite nervöst på ett sätt, för jag vet inte riktigt hur jag kommer att reagera, om det kommer att vara jobbigt. Men överlag är jag glad att det blir en rättegång, det känns viktigt att det här prövas. Jag hoppas på att det kommer att leda till någon sorts förändring, för jag tycker att det här borde inte ha hänt.

Vad för typ av förändring tänker du dig att det skulle kunna vara?

– Jag och min familj har diskuterat det här och varit ganska frustrerade över att de enda man kan utkräva ansvar från eller anmäla är individer. Min dröm har blivit att det skulle komma en Lex Sarah fast för polisen, så att man skulle kunna anmäla hela myndigheten i framtiden om något går väldigt fel, avslutar Elsa Torell.