P4 Örebro granskar assistansbranschen

Migrationsverket: Assistansbolag säljer uppehållstillstånd

1:51 min

Migrationsverket misstänker att assistansbolag säljer uppehållstillstånd till utländska medborgare genom att erbjuda falska anställningar.

Flera bolag inom bland annat assistansbranschen vänder sig utomlands för att hitta arbetskraft. För att en utländsk medborgare ska kunna jobba i Sverige krävs ett arbetstillstånd.

P4 Örebro har nu granskat närmare 100 av Migrationsverkets beslut där utländska medborgare har fått avslag på sina ansökningar.

Besluten gäller ansökningar sedan 2015 till assistansbolag som har säte i Örebro län. Resultatet visar att Migrationsverket nästan i var tredje fall gjort bedömningen att det handlar om oseriösa avtal där assistansbolagen erbjuder fejkade anställningar.

– Personen kan till exempel ha betalat för att få ett anställningserbjudande och på så sätt få resa in i Sverige på ett smidigt sätt, säger Erik Holmgren som är enhetschef på Migrationsverkets arbetstillståndsenhet i Stockholm.

– Det kan också handla om att det finns en överenskommelse att man ska betala tillbaka pengar till arbetsgivaren, att man betalar sin egen lön för att få uppehållstillstånd.

Enligt Migrationsverket är assistansbranschen särskilt utsatt och i flera fall misstänker myndigheten att bolagen säljer uppehållstillstånd.

– Jag tycker att det är allvarligt och det är anmärkningsvärt. Inte minst att det gäller en sån bransch där personer behöver stöd, säger Erik Holmgren.

Handlar det om att det bolagen i vissa lägen säljer uppehållstillstånd?

– Absolut. Vi pratar om bolag som drivs av ekonomisk vinning och då kan man fråga sig varför de skulle betala ut lön till en person som inte jobbar där.