Jemenkriget

Wallström har träffat Jemens huthirebeller

1:51 min

Utrikesminister Margot Wallström fortsätter sin resa runt Jemen för att sätta fart på fredsprocessen. Igår mötte hon bland andra FN:s sändebud och företrädare för de jemenitiska huthirebeller.

Det är många stopp på utrikesministerns resa runt Jemen.

Igår samtalade hon med FN:s sändebud Martin Griffith om vikten av att föra fredsprocessen framåt.

Hon träffade också utrikesministern i Oman - ett land som enligt flera bedömare kan komma att spela en viktig roll i eventuella fredssamtal.

Störst rubriker lär ändå mötet med företrädare för huthirebellerna få. De Iran-stödda rebellerna kontrollerar stora delar av Jemen, bl.a. huvudstaden Sanaa och det finns starka krafter som menar att man inte ska prata med dem.

Wallström har dock hela tiden ansett att konflikten är omöjlig att lösa om man inte talar med alla parter, därmed också huthirebellerna.

I samtliga möten har hon tagit upp vikten av att samarbeta - för att stoppa krigets enorma lidande, förhindra Jemens sönderfall eller blir en arena för stormakters konflikter.

Jemens lidande är i dag så omfattande att statistik är svår att ta in. Mer än 20 miljoner behöver hjälp för att överleva och 360 000 barn under 5 år lider av akut undernäring.

Det är siffror. Men varje siffra är en individ - som den treåriga flickan jag träffade på ett sjukhus i Aden innan sommaren.

Hon hade ruffsigt hår och stora ögon, hennes spädbarnsblöja var för stor och tröjan hängde över den svultna kroppen av bara skinn och ben.

Varje andetag var en kamp för att överleva. Det är hon och ytterligare 360,000 barn som henne som är statistiken i verkligheten.