antibiotikaresistens

"Kattluckor" gör farlig bakterie resistent mot antibiotika

2:21 min

En mekanism som förklarar antibiotikaresistens hos en farlig, och ibland dödlig, sjukhusbakterie har hittats av en forskargrupp i London.

Det visar det sig att resistenta exemplar av bakterien Klebsiella pneumoniae stänger ute antibiotika genom att anpassa storleken på särskilda porer i cellväggarna.

Mikrobiologen Peter Kasson vid Uppsala universitet jämför det med att bygga en kattlucka till sitt hus.

– Om en person på landet har en kattlucka kan det hända att även en räv smiter in och ställer till oreda i huset, säger han.

De resistenta bakterierna har i princip byggt en lite annorlunda, mindre kattlucka.

– Så att katten fortfarande kan komma in men inte räven.

Luckorna är de porer som bakterier har i cellväggen för att plocka in näring som socker, som i den här liknelsen representerar katterna. Räven är förstås de större antibiotikamolekylerna.

Även om en storleksförändring kan låta som en simpel mekanism, är det faktiskt inte förrän nu man har kunnat se på detaljnivå hur det går till när bakterien Klebsiella pneumoniae lyckas undvika att ta upp antibiotika. För att lyckas har forskarna i London detaljstuderat strukturen på porerna i stark förstoring.

Klebsiella pneumoniae är en av de bakterier på sjukhus som i vissa fall kan ge dödliga infektioner.

Nästa utmaning blir att ta reda på hur vanlig den här mekanismen är även hos andra bakterier. Det behövs för att veta hur stora resurser som eventuellt borde läggas på att utveckla ny antibiotika som kan ta sig igenom kattluckan, säger mikrobiologen Peter Kasson.

– Om vi ska investera de samhällsresurser det krävs för att utveckla ny antibiotika vill vi att den ska vara användbar mot så många typer av bakterier som möjligt.

Referens: Joshua L. C. Wong et al. OmpK36-mediated Carbapenem resistance attenuates ST258 Klebsiella pneumoniae in vivo. Nature Communications 2 september 2019. DOI: 10.1038/s41467-019-11756-y