SYRIEN

Humanitär katastrof för civila i Idlib

1:53 min

I Idlib i Syrien har FN och andra hjälporganisationer upprepade gånger varnat för en humanitär katastrof. Runt tre miljoner civila lever i provinsen, klämda mellan intensiva flygbombningar och väpnade jihadistgrupper.

En av få västerländska journalister som rest i Idlib den senaste tiden är Louise Callaghan från brittiska the Sunday Times.

– Så fort man kommer in i Idlib i själva staden så märker man av bombkampanjen och den hemska effekten som den har haft. Folk bor bland ruinerna, säger Louise Callaghan på the Sunday Times.

Sen i våras har syriskt och ryskt stridsflyg intensifierat bombningarna av mål i Idlibprovinsen, sjukhus och skolor har träffats enligt humanitära organisationer. Häromdagen attackerade USA det som beskrevs som ett jihadististkt träningsläger.

Idlibprovinsen domineras idag av den hårdföra gruppen Hayat Tahrir al-Sham med rötter i al-Qaida.

Tre miljoner civila är trängda mellan bomber och väpnade grupper. Mer än 400 000 personer har flytt inom provinsen undan striderna, uppger FN, många av dem lever i provisoriska tält i olivlundarna nära gränsen mot Turkiet. Journalisten Louise Callaghan träffade två mammor som var för svaga att amma sina bebisar som bara är några månader gamla.

– De hade heller inte råd med mjölk till sina barn så de satt och matade sina bebisar med gamla grönsaker som de hade kokat ihop med vatten, berättar Louise Callaghan.

En rad hjälporganisationer och FN har varnat för att det humanitära läget i Idlib är desperat. Och enligt Louise Callaghan är de civila hårt drabbade.

– Så Idlib just nu är en enorm humanitär katastrof, läget är extremt oroande. Inte bara för att beskjutningen av Idlib fortsätter utan också för att det inte finns nog med vatten, inte finns nog med mat, inte finns nog med läkemedel, säger journalisten Louise Callaghan som varit i Idlib i Syrien.