Brexit

Brexit blev exit för 21 partikamrater

2:04 min

Det blev ett svidande nederlag för den brittiske premiärministern Boris Johnson i gårdagskvällens omröstning om ett brexit utan avtal i det brittiska parlamentet och nyval kan nu vänta.

Samtidigt uteslöts de 21 partikamrater till premiärministern som röstade med oppositionen igår ur Tories partigrupp, däribland några av partiets tyngsta politiker.

Till öronbedövande oväsen i parlamentet anklagade premiärminister Boris Johnson, direkt efter att förlusten meddelats sent igår kväll, oppositionen för att nu ha försvårat möjligheterna för Storbritannien att få till ett nytt utträdesavtal med EU.

Förlusten, på Johnsons första dag överhuvudtaget i parlamentet som premiärminister, blev till och med större än väntat eftersom hela 21 Tory-politiker valde att rösta emot den egna regeringen. Oppositonsledaren Jeremy Corbyn kunde triumfatoriskt konstatera att:

– Det finns inget stöd i parlamentet för en brexit utan avtal, sa Jeremy Corbyn.

Segern för oppositionen innebär, förutom att oppositionen nu har kontroll över parlamentets dagordning, att den nu med största sannolikhet i en omröstning senare idag också kommer att få igenom själva lagförslaget, nämligen att regeringen ska be EU om ännu en förlängning av brexit fristen, i tre månader fram till 31:e januari nästa år.

Premiärministern, som ju lovat att aldrig gå med på att söka förlängd frist, sa igår att han istället kommer utlysa nyval om lagförslaget går igenom. Ett sådant kräver dock 2/3 majoritet i parlamentet, i praktiken att labourpartiet röstar för ett nyval, men igår kväll var det fortfarande inte helt säkert att labourpartiet skulle rösta för ett nyval.

Gårdagens omröstning skakade också om Torypartiet rejält och partiledningen gjorde redan igår verklighet av sitt hot från tidigare, nämligen att utesluta de upproriska ledamöterna ur partigruppen i parlamentet.

De kommer kunna sitta kvar i parlamentet men inte längre rösta som Torypolitiker. Det kommer dock inte påverka styrkeförhållandena i omröstningen i brexitfrågan idag, men kan mycket väl göra det i nyvalsfrågan.

Och det är inte vilka som helst som utesluts, utan några av partiets tyngsta politiker, inbegripe partiveteranen Nicholas Soames, barnbarnet till den legendariske premiärministern Winston Churchill, som ironiskt nog råkar vara Boris Johnsons stora politiska förebild.

Premiärminister Boris Johnson fick sämsta tänkbara start som premiärminister i parlamentet. Ett splittrat parti och en storförlust mot oppositionen, frågan är nu hur han ska slå tillbaka.