Hongkong-protester

Kritiserat lagförslag i Hongkong dras tillbaka

2:10 min

Hongkongs chefsminister Carrie Lam har nu officiellt dragit tillbaka det mycket kritiserade lagförslaget om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina. Lagförslaget har sedan i våras varit orsaken till de allt våldsamma protesterna i Hongkong. Proteströrelsen har en lista på fem olika krav, det säger Elizabeth Tang en mångårig demokrati- och fackföreningsaktivist i Hongkong.

Nummer ett är att dra tillbaka lagförslaget och nummer två är att tillsätta en oberoende kommission för att utreda polisens agerande under demonstrationerna säger Elizabeth Tang från Hongkong. Det räcker att ledningen tillmötesgår de två första av våra krav så kommer protesterna att upphöra säger hon.

Utöver de två nämnda kraven så är det krav på att Carrie Lam ska avgå som Hongkongs chefsminister, total amnesti för alla som har gripits i samband protesterna och delvis ökad demokrati i Hongkong.

Just nu genomför den löst sammansatta proteströrelsen genom sociala olika omröstningar bland sina följare för att se om de tycker att man nu kan nöja sig och lugna ned det spända läget i Hongkong.

Frågan är om man kommer nöja sig med att lagförslaget skrotas eller om det kommer ge demokratirörelsen ytterligare bränsle för att man ska få igenom flera av sina krav.

Det kan vara dumt att utmana de styrande i Peking, i går varnade man för att ledningen i Peking inte kommer att låta bli att agera, om oroligheterna hotar Kinas säkerhet.

Finansmarknad reagerade positivt på dagens förväntade besked. Hongkongbörsen reagerade med ett glädjeskutt när nyheten kom att lagförslaget nu kanske kommer att dras tillbaka.