Bekräftat: Stenabesättning kommer att släppas

1:54 min

Sju av de 23 besättningsmedlemmar som suttit fast på det svenskägda fartyget Stena Impero i en iransk hamn sedan i juli kommer att släppas, det meddelar iranska myndigheter idag.

Stena Bulks VD Erik Hånell berättar för Ekot att iranska myndigheter meddelat att de sju kommer att släppas, men inte när det kommer att ske.

– Vi har fått uppgifter om att besättningsmedlemmar kommer att släppas men vi vet inte när det kommer att ske, säger Erik Hånell.

Den 19 juli var oljefartyget Stena Impero på väg genom Hormuzsundet mot Saudiarabien när medlemmar ur Irans revolutionsgarde bordade fartyget med hjälp av helikopter.

Sen dess ligger fartyget förtöjt i den iranska hamnstaden Bandar Abbas, och den 23 man stora besättningen har inte fått gå i land.

Eftersom fartyget är svenskägt men seglar under brittisk flagg har både svenska och brittiska UD varit i kontakt med iranska myndigheter i ärendet.

Tidigare idag sade en talesperson för Irans utrikesminister i statlig iransk tv att sju besättningsmän, indier och ryssar, nu kommer att släppas.
Enligt talespersonen är det kaptenen ombord som bestämt vilka av de 23 som ska släppas.

Rederiets vd Erik Hånell berättar att det krävs 15 personer för att hantera fartyget. Det är så många som blir kvar efter frisläppandet, plus en person som valt att stanna kvar frivilligt.

Erik Hånell har inte fått veta hur frisläppandet ska att gå till.

– Nej det vet vi inte utan det är en sak vi jobbar på, att få information runt det. Det viktigaste för oss är säkerheten för besättningsmedlemmarna, både de som är kvar och de som nu förhoppningsvis kommer att komma hem.

Har ni fått veta när övriga ska släppas?

– Nej ingenting sådant, tyvärr, säger Erik Hånell.