RECENSION – FILM

Dokumentären "Push": Därför kastas hyresgäster ut från storstäderna

2:27 min

Dokumentärfilmaren Fredrik Gertten har undersökt varför helt vanliga hyresgäster inte längre har råd att bo kvar i städer som Berlin, Barcelona och Uppsala.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "Push"
Regi:
Fredrik Gertten
Medverkande: 
Leilani Farha, Joseph Siglitz, Saskia Sassen, Roberto Saviano m.fl.
Genre:
Dokumentär
Betyg:
4 av 5

Joseph Stiglitz är Nobelpristagare i ekonomi. Det är fint. Hans arbete handlar bland annat om kunskapsasymmetri, att de som vet mer utnyttjar de okunniga ekonomiskt. Leilani Farha är FNs rapportör i bostadsfrågor. Det är också fint. Men de två har betydligt mindre att säga till om i bostadsfrågan än finansmarknaden.

Leilani Farha är den här filmens vägvisare, ett slags Vergilius i vår moderna underjord av fri hyressättning och fastighetsspekulationer. Det är som om hon precis lyft blicken från läroböckerna i mänskliga rättigheter och tror att det som står där stämmer.

Att det är en mänsklig rättighet att ha någonstans att bo och att det är statens ansvar att försvara den rätten. Att det inte är okej att bli ivägskrämd  från kvarteret där man bott i tjugo år.

Fredrik Gerttens film "Push" tar ställning för hyresgästerna. Genom att följa Leilani Farha i spåren träffar han en ung man i Harlem i New York som berättar att 90% eller mer av hans inkomst kommer att gå till hyran efter renoveringen som han inte bett om. Eller kvinnan i ett skjul högt uppe på en klippa i Valparaíso i Chile där lyftkranarna bara väntar på att få riva.

Varken Fredrik Gertten eller Leilani Farha lyckas däremot nå den andra sidan, de anonyma krafter som tillgriper maffialiknande metoder för att bli av med fattiga hyresgäster.

Men Gerttens film "Push" bidrar till att öka kunskapen om vilka krafter som styr bostadsmarknaden så att den där asymmetrin Nobelpristagaren Stiglitz talade om blir något mindre. Det gör "Push" till en viktig film, oavsett på vilken sida man står.