Av nästan 200 konton

Gui Minhai smutskastades på Twitter

2:08 min

Forskare i Australien visar hur nästan 200 twitterkonton använts för att smutskasta den svensk-kinesiske förläggaren Gui Minhai.

Forskarna har analyserat konton som Twitter nyligen stängde med motiveringen att de används för statlig propaganda från Kina mot Hongkongprotesterna.

Studien i Australien visar ytterligare påverkansoperationer bland kontona.

– Twitterkontona har inte bara använts med budskap mot Honkongprotesterna, de har också använts mot kända regeringskritiker, berättar forskaren Jake Wallis från Australian Strategic Policy Institute för Ekot.

Den organiserade kampanjen mot Gui Minhai omfattar minst 350 tweets från drygt 190 konton under en månads tid i början av 2018, enligt rapporten som Ekot har läst. Kampanjen startade efter att medier rapporterat om hur Gui Minhai förts bort av poliser från ett tåg i Kina där han hade sällskap av svenska diplomater.

– Budskapen handlar bland annat om hans familj och en trafikolycka han anklagas för att ha varit inblandad i. Syftet med kampanjen på Twitter var att misskreditera förläggaren och västliga medier, berättar experten.

Västliga medier anklagades för att lägga sig i det rättsliga förfarandet mot Gui Minhai. Twitterinläggen var på kinesiska och meningen var antagligen att påverka kineser i utlandet, enligt forskarna i Australien.

Det var förra månaden som Twitter stängde över 900 konton och meddelade att de använts för att bedriva kinesisk statsunderstödd desinformation mot protesterna i Hongkong. När forskarna i Australien analyserade kontona närmare upptäckte dom fler kampanjer med desinformation mot regeringskritiker på olika språk och som går mer än två år tillbaka i tiden.

Efter att kontona på Twitter hade stängts och också Facebook stoppat kampanjer förnekade en talesperson för Kinas utrikesdepartement att sociala medier använts för att manipulera demonstrationerna i Hongkong.