P4 Örebro granskar assistansbranschen

Migrationsverket stoppar skenanställningar

2:10 min

Två av assistansbolagen som misstänks vara inblandade i flera fall av skenanställningar har sitt säte i Örebro. Bolagen misstänks för att ha erbjudit anställningar med syfte att personer ska kunna komma till Sverige.

P4 Örebro har gått igenom alla ansökningar som rör assistansbolagen Kraft och Nordica från 2015 där Migrationsverket sagt nej till arbetstillstånd.

I 27 av avslagen misstänker Migrationsverket att det handlar om skenanställningar. I ett av besluten står det:

"Migrationsverket bedömer att ditt anställningserbjudande inte är seriöst menat och att det upprättats i syfte att bereda dig möjlighet att vistas i Sverige."

Beslutet är ett av 21 avslag som rör assistansbolaget Kraft.

– Det är inget vi känner igen med skenavtal. Vi har nolltolerans vad gäller fusk och det är inget vi står för, säger Tomas Sandberg som är verksamhetschef på Kraft assistans.

Är Migrationsverket överdrivet misstänksamma?

– Nej, det ska jag inte säga. Jag tycker att de sköter sitt jobb. All misstanke om någonting ska självfallet komma till det företag som det berör, säger Tomas Sandberg.

– Vi har försökt få till ett möte med Migrationsverket för att diskutera de här fallen men de vill bara ha skriftlig förklaring och det har de fått.

Migrationsverket misstänker att det förekommer skenavtal även i bolaget Nordica. I sex ansökningar som avslagits misstänker Migrationsverket att det handlar om skenavtal.

Ägaren och verksamhetschefen på Nordica vill inte ställa upp på en intervju men skriver i ett mejl till P4 Örebro att företaget starkt tar avstånd från Migrationsverkets misstankar.