Reformer

Enorma förväntningar på Ukrainas nya makthavare

2:15 min

Ukrainas rekordunga regering och president slår också rekord i snabba beslut. En rad förändringar är planerade att ske redan i oktober.
Förväntningarna på de nya makthavarna är enorma bland ukrainare.

Det är fullt av folk i Sjevtjenkoparken i centrum av Kharkiv, Ukrainas andra stad. Även på kvällen är det 30 grader varmt. Ruslan går med sina två små pojkar vid en av fontänerna:

– Hoppet är mycket stort på stabilitet och vi är optimistiska att presidenten som är ung kommer förändra allt, som gått i stå de sista 10 åren, säger han.

Att hitta någon som säger något kritiskt om den rekordunge presidenten Volodymyr Zelensky och hans ännu yngre regering från partiet Folkets Tjänare är svårt. Förväntningarna är skyhöga.

Nye premiärministern 35-årige Oleksej Hontjaruk visar sin nya arbetsplats på tv. Han åker runt på sin elsparkcykel, klädd i t-shirt. Ett symboliskt sätt att visa att nu gäller en annan generations värderingar. Flera av ministrarna är inte ens fyllda 30 år och har i vissa tv-program ifrågasatts för att de, som utbildningsministern, inte kan stava och försvarsministern verkar inte veta något om försvaret.

Vid veckans regeringssammanträde gällde åter kostym och slips. Presidenten gav regeringen deadlines, senast i slutet av månaden ska en budget för nästa år vara klar, kreditnivåer sänkas, listor av statsföretag, som ska privatiseras och casinon och spel ska bli tillåtet.

Pensioner och lärarlöner ska höjas från nästa år. Och jordbruksmark ska efter 16 års förhalning kunna säljas till utländska spekulanter, något många hoppas ska sätta fart på ekonomin. Premiärministern lovar redan 5 procents tillväxt. Vägnätet ska renoveras, senast i oktober ska över 60 mil väg mellan Kiev och Mariupol vara färdig.

I Radan, riksdagen, röstas samtidigt en rad grundlagsförändringar igenom, som att parlamentariker inte längre har immunitet.

Att få igenom sina förslag i parlamentet är inte svårt, men verkligheten kan lägga hinder i vägen. Under sina dryga 100 dagar vid makten har Zelenskyj inte lyckats uppfylla tidigare löften med deadline och framförallt har inte det inte blivit någon fångutväxling än.