Gängvåld

SD gör tummen upp för M-förslag mot gängvåld

1:17 min

Sverigedemokraterna ställer sig bakom förslagen från Moderaterna om att införa så kallade visitationszoner, alltså särskilda zoner i utsatta områden där polisen ska kunna visitera även människor som inte är misstänkta för brott.

Sverigedemokraterna som inte är inbjudna till det samtal som ska ske med de andra riksdagspartierna idag om hur gängvåldet ska stoppas, ställer sig också bakom Moderaternas förslag om en betald polisutbildning.

Det här kommer finnas med i Sverigedemokraternas budgetmotion, säger Adam Marttinen som är partiets rättspolitiske talesperson:

– En betald polisutbildning och förslaget om visitationszoner bör få ett breddat stöd i Sveriges riksdag och i och med det sätta press på regeringen att också gå vidare med de förslagen.

Hur skulle betald polisutbildning fungera i praktiken?

– Det innebär en ekonomisk lättnad genom att söka sig till en utbildning, att man inte behöver ta lån eller gå ner väldigt mycket i inkomst. Det är för att underlätta för personer mitt i livet som kanske har en inkomst och är intresserad av polisyrket och kanske har kvalificerat sig för polisyrket genom andra utbildningar eller andra livserfarenheter som på väldigt kort tid kan bli väldigt bra poliser. Det är för att attrahera dem att söka sig till polisyrket.