Råder brist

Allt fler får personnummer med "fel" datum

2:07 min

Enligt Skatteverket finns det nu över 13 000 personer i Sverige som har fått ett personnummer som inte stämmer överens med deras födelsedatum.

Bristen på personnummer i Sverige har ökat kraftigt i omfattning sedan flyktingvågen 2015, och det är framförallt nyanlända som påverkas.

Hassan Al Bakar från Syrien är en av de som fått ett ändrat personnummer.

– Jag är 25 år och född 1 januari. Men i Sverige, enligt Skatteverket, är jag född 5 januari.

Skatteverket har sedan 2009 använt påhittade födelsedatum för att kunna ge alla som bor i Sverige unika personnummer. Om alla personnummer för en angiven födelsedag redan är upptagna, får man ett personnummer med nästföljande lediga datum istället. Och om det är upptaget, så tar man nästa dag, och så vidare.

Sedan flyktingvågen 2015 har antalet ändrade personnummer ökat kraftigt. För fyra år sedan handlade det om ungefär 2 000 personer – nu är det över 13 000 personer.

För Hassan Al Bakar flyttades hans födelsedatum fram fyra dagar. Han säger att siffran i sig inte är så viktig för honom. Där han växte upp är födelsedatum inte något som man uppmärksammar på samma sätt som i Sverige, till exempel så firar man inte födelsedagar och det är vanligt att man inte anger rätt födelsedatum till den syriska folkbokföringen.

Men även om datumet inte är viktigt för Hassan personligen, så har det nya datumet ställt till med problem. När han reste till Grekland så blev han förhörd av gränspolisen, eftersom personnumret inte stämde med hans syriska handlingar.

– De bara fokuserade på de två olika datumen och de frågade mig hur kommer det sig att det är så.

Och hur gick det?

– Det gick bra, sen släppte de mig, säger han.

Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare på Skatteverkets folkbokföring, säger att invandringen från länder där folkbokföringen inte har samma krav som i Sverige har lett till att vissa personnummer tar slut.

– Det är de länder där man har som tradition att ange 1 januari eller 1 juli och där man inte använder personens riktiga födelsedag. Så har det varit mycket i Irak och Syrien, men det finns också i andra länder.

Därför råder det störst brist på personnummer för just dessa datum. Och Ingegerd Widell känner till att en del personer har fått problem vid resor till andra länder, på grund av deras nya personnummer.

– Jag har hört exempel på folk som har fått problem med att resa. Och för att vara på den säkra sidan är det kanske bra att man tar med sig ett personbevis eller det här beslutet om att man har fått ett personnummer, där på samma papper det står vilket personnummer man har och vilken födelsetid som finns i folkbokföringen.