EFTER NAHLES AVGÅNG

Sökandet efter ny S-ledare fortsätter i Tyskland

2:24 min

I början av sommaren avgick de tyska socialdemokraternas partiledare Andrea Nahles, efter partiets usla resultat i EU-valet. Igår inledde partiet jakten på en ny ledning som de hoppas ska kunna leda dem tillbaka till fornstora dagar.

Sökandet efter en ny ledare för de tyska socialdemokraterna började inget vidare, det ena toppnamnet efter det andra gjorde snabbt klart att de inte stod till förfogande.

När nomineringstiden gick ut i söndags hade ändå 17 kandidater anmält sitt intresse, även om den som i slutspurten fick mest uppmärksamhet inte fick ställa upp på grund av formalia, Tysklands mest kontroversälskande komiker Jan Böhmermann.

Att komikerns kandidatur ens diskuterades på allvar visar hur djup kris socialdemokraterna befinner sig i. Från över 40 procent i slutet på 90-talet fick SPD inte ens 16 procent av rösterna i årets EU-val.

Den ende kandidaten som är känd hos en bred allmänhet är finansminister Olaf Scholz, han kandiderar tillsammans med Klara Geywitz, eftersom SPD den här gången har kopierat konceptet med en manlig och en kvinnlig partiledare från Tysklands just nu så framgångsrika miljöparti.

Kandidatparen ska framträda vid 23 tillställningar över hela Tyskland innan partimedlemmarna får rösta i slutet av oktober. Men frågan är om försöket att bygga spänning genom att likt en talangjakt turnera landet runt verkligen skapar intresse, tyska medier frågar sig istället varför partiet gör så här mot sig självt när partiets problem är att det redan är för navelskådande.

Vid varje tillställning finns en elefant i rummet, regeringssamarbetet med Angela Merkels kristdemokrater, som många menar har kompromissat sönder partiet. Omröstningen om vem som ska leda socialdemokraterna riskerar därför att handla om den stora koalitionens framtid, istället för om vem som bäst leder partiet ur efterkrigstidens djupaste kris.