SÄKERHETSZON

Erdogan hotar släppa vidare flyktingar till Europa

1:46 min

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hotar med att släppa flyktingar vidare mot Europa om Turkiet inte får stöd för att skapa en buffertzon i Syrien.

– Vi kommer att bli tvungna att öppna dörrarna, säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och hotar med att låta flyktingar passera fritt mot Europa.

– Är det bara vi som ska bära bördan? frågar Erdogan.

I Turkiet finns mer än 3,6 miljoner syrier på flykt. Det är inte första gången som Turkiets president använder flyktingarna för att sätta press på EU.

År 2016 slöt Turkiet och EU en överenskommelse om att Turkiet ska hindra flyktingar och migranter från att resa mot Europa i utbyte mot stort ekonomiskt stöd men den senaste tiden har flyktingbåtar återigen börjat lämna Turkiet för de grekiska öarna. Den här gången använder Erdogan flyktingarna för att få igenom en buffertzon i norra Syrien.

President Erdogan har sedan länge velat skapa en så kallat säkerhetszon, både för att hindra kurdiska väpnade grupper från att ha positioner vid den syriska gränsen, men också för att skapa ett område dit syrier kan återvända.

Det pågår förhandlingar med USA om hur en sådan zon ska fungera och hur stor den ska vara.

Erdogan säger idag att planen är att bygga bostäder i zonen och låta en miljon syrier återvända dit, får han inte som han vill kommer han låta flyktingarna ta sig mot Europa i stället.

Enligt Erdogan har 350 000 syrier redan återvänt frivilligt till områden i Syrien där Turkiet har militär kontroll men människorättsorganisationer som Human Rights Watch har kritiserat att syrier deporterats mot sin vilja, något Turkiet förnekar.