Thaimassage

Seriösa thaimassörer peppras med frågor om sexköp

1:31 min

Enligt polisen i Helsingborg är prostitution ett växande problem på många av thaimassagesalongerna, något som också drabbar de seriösa salongerna.

En uppsökande studie som Frälsningsarmén i Helsingborg har gjort visar att av 40 tillfrågade salonger har alla fått frågan om sexköp. Enkätstudien visar också att det är vanligt att kvinnorna blir utsatta för brott, som rån och trakasserier men även i ett fall av våldtäkt, brott som kvinnorna inte vågar anmäla.

Mali, som egentligen heter något annat, är utbildad thaimassör och har haft salong i Helsingborg i ett antal år. Hon säger att det är vanligt att män kommer in och frågar om de kan få sexuella tjänster.

– Man blir väldigt arg. Det är kränkande. Jag är massör, inget annat, säger hon.

Nu startar Frälsningsarmén med stöd av Länsstyrelsen Skåne, nätverket "Respekt Thai". Genom regelbundna träffar ska kvinnorna få hjälp att bli stärkta i sina yrkesroller och få ökad kunskap om sina rättigheter.

– Vi vill öka medvetenheten. Vi hoppas att vi kan hjälpa till att stötta kvinnorna att städa upp i branschen, för det finns väldigt många som inte vill något annat än att bedriva traditionell thaimassage, säger Emma Cotterill, utvecklingssamordnare på Frälsningsarmén i Helsingborg i deras arbete mot människohandel och prostitution.

Polisen gjorde i våras i samarbete med Miljöförvaltningen inspektioner vid ett antal av salongerna i Helsingborg. På ett antal påträffades bland annat kondomer som talar för att prostitution förekommer.

– Vår uppfattning är att det bedrivs prostitution i någon form vid ungefär hälften av Helsingborgs 50 thaimassagesalonger, säger Mathias Lööw vid polisens fokusgrupp i Helsingborg.