Kontrast mot tidigare

Italien har svurit in mer EU-vänlig regering

1:53 min

Italiens nya koalitionsregering är EU-positiv – i kontrast till den tidigare regeringen – och väntas förespråka en mer human flyktingpolitik.

Utanför presidentpalatset där de nya ministrarna svors in igår mötte vår korrespondent några engagerade medborgare:

– Vi hoppas på det bästa, säger Lorenzo Bernardi och Ivana Castellani från norra Italien om den nya regeringen. De följde ceremonin där de nya ministrarna svors in på tv via mobilen.

– Den förre inrikesministern Matteo Salvini skapade rädsla med stängda gränser och han hetsade folk mot varann och ökade rädslan för utlänningar, säger Ivana Castellani.

Franco Cintorino ifrån Rom tycker att den förra regeringen med Femstjärnorna och Lega gjorde flera bra saker, som att införa aktivitetsersättning för arbetssökande, och det var värt att pröva att stänga hamnarna för migrantbåtar, anser han.

– Att stänga hamnarna fungerade bara delvis. Nu får vi se vad den nya regeringen har för lösningar med en mer öppen inställning till migrationen, säger han.

Premiärminister Contes andra regering är i kontrast mot den förra, mer EU-positiv. Till exempel har den nye ekonomiministern Roberto Gualtieri, en framträdande position i EU-parlamentet.

Femstjärnerörelsens ledare Luigi Di Maio blir ny utrikesminister och den som ersätter Salvini som inrikesminister är advokaten Luciana Lamorgese. Hon saknar politisk tillhörighet, vilket anses vara en tillgång när hon ska ta itu med den brännande migrationsfrågan.

Den nya regeringen har 21 ministrar, från Femstjärnerörelsen och Demokratiska partiet och en hälsominister från det mindre vänsterpartiet Liberi e Uguali. Sju ministrar är kvinnor.

Partierna har enats om 29 punkter och samarbetet mellan de två tidigare fiendepartierna blir en utmaning. Matteo Salvini i opposition är den första att förutspå att samarbetet kommer att spricka.