Skåne

Snabba bröllop växer i popularitet

2:05 min

Alltfler församlingar i Lunds stift öppnar upp för drop-in-vigslar.

För bara några år sedan debatterades om svenska kyrkan skulle syssla med den här typen av bröllop, men nu bekräftar stiftet att antal församlingen som erbjudet snabba bröllop ökat markant.

– Jag tror att människor idag har så väldigt mycket omkring sig hela tiden. Och när det då dyker upp något som är lite enklare kring något som vanligtvis är ganska stort och komplicerat, så ser de en chans att skippa allt det krångliga, säger Josefin Andersson, präst i domkyrkan i Lund.

I fyra år har domkyrkan i Lund en dag om året öppnat upp för drop-in-bröllop och trycket har varit så stort att det pågår vigslar på tre ställen samtidigt i kyrkan. Inget går att boka, paren får ställa sig i kö, ensamma eller med sitt följe av släkt och vänner.

– Det bara bubblar av kärlek här inne när vi har de här vigslarna. Vi är helt euforiska vi som jobbar också, säger Josefin Andersson

Skilsmässostatistiken är ju ganska hög i Sverige - är det för lätt att gifta sig idag?

– Nä, det tycker jag inte. Många av de par som kommer till drop-in-bröllopen har tänkt på det här länge, säger prästen Josefin Andersson.