Kungsholmen i Stockholm

En anhållen efter skott mot advokat

2:12 min

En advokat skottskadades på Kungsholmen i Stockholm i morse – en person har anhållits, misstänkt för anstiftan till försök till mord. Händelsen ska inte vara kopplad till kriminella grupperingar, enligt Stockholmspolisen.

Mannen sköts inne i ett bostadshus vid 9-tiden på fredagen i centrala Stockholm. Han ska själv ha tagit sig ut på gatan, och var vid medvetande och talbar när ambulans körde honom till sjukhus.

Vid 16-tiden i eftermiddags bedömde Karolinska Universitetssjukhuset att hans tillstånd var allvarligt men stabilt.

Polisen har fått in vittnesuppgifter från personer på plats om att en man med en grå tröja, med huva uppdragen, ska ha lämnat platsen i anslutning till händelsen.

Polisen har gripit en person. Den personen anhölls vid lunch, misstänkt för anstiftan till mordförsök, och misstänks alltså inte ha avlossat skotten.

Den anhållne företrädes av advokat Ola Salomonsson, som på fredag eftermiddag ännu inte träffat sin klient.

Advokaten har arbetat med flera uppmärksammade brottmål. Men polisen ser inget samband mellan mordförsöket i morse och tidigare skjutningar kopplade till kriminella gäng.

– Vi ser den här händelsen i nuläget som ett isolerat våldsbrott, som inte har koppling till våldsbrott i närtid med kriminella grupperingar, säger Anna Westberg vid Stockholmspolisen.

Advokatsamfund följer polisutredningen, och finns som stöd för anhöriga och kollegor, säger generalsekreterare Mia Edwall Insulander.