ZIMBABWES EX-PRESIDENT

Kondoleanser strömmar in efter Mugabes död

1:56 min

Efter att nyheten om att Zimbabwes före detta president Robert Mugabe är död kom i morse har kondoleanser och reaktioner strömmat in.

– Som ledare var det enda han gjorde fel att han stannade för länge vid makten, säger Zimbabwiern Joshua Tsenzete om den nu döde zimbabwiske legendaren Robert Mugabe. Och både i Zimbabwe och i resten av världen kommer nu blandade reaktioner på att den före detta presidenten, befrielsehjälten och despoten Robert Mugabe är död.

Många afrikanska ledare väljer att minnas honom som en befrielsehjälte, hur han stod upp mot forna kolonialmakten Storbritannien. Sydafrikas president Cyril Ramaphosa säger att Mugabe inspirerade den sydafrikanska kampen mot apartheid och Kenyas president Uhuru Kenyatta nämner hur Mugabe lyfte Afrikas röst och skyddade dess intressen. Tanzanias John Magufuli hälsar att Afrika nu har förlorat en av sina modigaste pan-afrikanska ledare.

Men det finns såklart andra som inte en sådan här dag tvekar att minnas despoten Robert Mugabe, som efter 37 år vid makten tvingades bort av militären i en kupp i november 2017 – då 93 år gammal. Och som då dragit hela Zimbabwe med sig i sitt fall – och lämnade efter sig ett isolerat land där ekonomin låg i spillror, där fattigdomen bredde ut sig och oppositionella förföljdes och dödades.

Zimbabwes oppositionsledare Nelson Camisa skriver på Twitter att han accepterar att idag är en sorgedag, men det kommer en tid för en bredare reflektion.

Pastor Evan Mawarire, en av Zimbabwes främsta demokratiaktivister som levde med ständiga dödshot under Mugabes regim skriver i en hälsning: ”Det fanns många saker du hade makten att göra, men du kunde aldrig hindra solen från att gå upp eller ner. Nu har din sol gått ner, Robert. Hejdå.”