Kommunalt självstyre

Sölvesborg utmanar lag – vill inte ta emot nyanlända

1:40 min

För att inte behöva ta emot nyanlända som kommunplaceras av Migrationsverket ska Sölvesborg utmana bosättningslagen. Det beslutade kommunfullmäktige på måndagskvällen.

 – Vi vill inte låsa oss vid de kostnaderna och vi vill inte ha de utanförskapsområden som växt fram i andra kommuner. Istället vill vi agera innan det är för sent, säger Louise Erixon (SD) som är kommunalråd.

Bostättningslagen gäller sedan 2016 och ger Migrationsverket rätt att fördela nyanlända som fått uppehållstillstånd mellan landets kommuner.

Förra året kommunplacerades 14 200 personer. 12 av dem hamnade i Sölvesborg.

Men genom att pröva bostättningslagen mot principen om kommunalt självstyre vill SD, M, KD och det lokala SoL-partiet, som styr kommunen, se till att Sölvesborg inte behöver ta emot kommunplacerade nyanlända.

– Gäller inte principen migration är det en urvattnad princip. Då är det också en skandal, säger Louise Erixon (SD).

Oppositionen i Sölvesborg håller dock inte med.

– Det är viktigt att vår kommun också tar ansvar. I slutänden handlar det om vilket samhälle vi vill ha. Är det ett samhälle hjälper folk som behöver hjälp?, säger Johanna Beijer (S).

Det går inte att överklaga beslut som fattas med stöd av bosättningslagen. Men frågor som rör det kommunala självstyret har tidigare prövats i domstol.

Att Sölvesborg till slut inte behöver ta emot nyanlända som kommunplacerats av Migrationsverket är dock inte särskilt troligt, enligt Olle Lundin som är professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

– En välvillig domstol skulle kunna ta upp frågan. Men man kan inte hävda att det kommunala självstyret, som ju är en princip, slår ut befintlig lagstiftning. Skulle det fungera så blir det total anarki i landet. De kommer inte att vinna men däremot kanske skapa en politisk diskussion, säger han.