Politik

Vänsterpartiet föreslår satsning på höghastighetståg

2:20 min

Vänsterpartiet föreslår idag en satsning på höghastighetsbanor mellan Stockholm, Göteborg och Malmö och att bygget ska ske så snabbt som möjligt.

– Genom att bygga järnväg så fort vi kan, inte bara snabbtågen mellan storstäderna, utan en ny modern järnväg längs hela Norrlandskusten så har vi möjlighet att få över godstransporter till järnväg och kan konkurrera ut inrikesflyget. Det här är bra klimatpolitik och bra politik för att utveckla hela Sverige, säger Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartiet vill så snabbt som möjligt se höghastighetståg mellan Stockholm, Göteborg och Malmö. I sitt sommartal sa Jonas Sjöstedt också att partiet vill skynda på bygget av dubbelspår mellan Gävle och Härnösand och bygget av Norrbotniabanan mellan Umeå och Luleå. Regeringens satsningar i de projekten har inte varit tillräckliga, menar Sjöstedt.

– Regeringen har anslagit en mindre del av det som behövs och det duger inte när vi måste få ner utsläppen, säger Sjöstedt.

Partiet vill finansiera satsningarna bland annat genom lån och är också redo att höja skatter till exempel för stora förmögenheter.

Den senaste tiden har varit turbulent för Vänsterpartiet efter turerna kring riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh som i förra veckan lämnade partiet. Hon har framförallt varit engagerad i frågor som rör hedersvåld och hedersförtryck och har kritiserat vänstern för att inte våga ta tag i de frågorna.

Partiledningen har ansett att Kakabaveh på olika sätt skadat förtroendet för partiet och ville först utesluta henne.

– Ja, det var rätt och riktigt. Det var också tydligt att Amineh själv kommit till samma slutsats, att det var bättre att hon inte var med i Vänsterpartiet, säger Jonas Sjöstedt.

Hur påverkar det här partiets anseende i hedersfrågan?

– Vi kommer fortsätta vårt omfattande arbete mot hedersförtryck och hedersvåld. Vi kommer göra det i riksdagen, ute i kommunerna och massor av vänsterpartister är aktiva i de kvinnojourer som möter det här varje dag. Det är ett arbete vi kommer fortsätta och intensifiera.