Ryska oberoende kulturlivet kräver ukrainska fångars frihet

1:40 min

Efter helgens fångutväxling mellan Ukraina och Ryssland finns det ett kollektiv vars roll riskerar att glömmas bort: det oberoende ryska kulturlivet.

När den ukrainske filmregissören Oleg Sentsov hungerstrejkade i ryskt fängelse i samband med fotbolls-VM i Ryssland 2018 gjorde ett 20-tal ryska filmegissörer var sin kortfilm till stöd för Sentsov.

Under ett internationellt kulturforum i Sankt Petersburg 2016 konfronterade den ryske regissören Aleksander Sokurov president Putin offentligt med en vädjan om att Sentsov skulle friges.

Den som bäst lyckats berätta om det absurda i Oleg Sentsovs 20-åriga fängelsedom är den ryske dokumentärfilmaren Askold Kurov.

Oleg Sentsov var bara en av de 35 ukrainare som släpptes ur ryska fängelser i lördags men han har hela tiden varit symbolfallet. När filmfestivaler världen över kampanjat för den ukrainske regissören från Krim så har det öppnat upp för diskussioner om krim-tatariska fångar och andra ukrianska fängslade aktivister i Ryssland.

Det är få som i den diskussionen har haft större tyngd och trovärdighet än ryska filmare, författare och teaterarbetare. De vet att om de själva hamnar på kollisionskurs med makten i hemlandet riskerar de att bli huvudpersoner under nästa kampanj för att få loss politiska fångar.