Ryssland

Bakslag för Putins parti i lokalvalet

1:36 min

Allt pekar nu på ett mycket stort nederlag för president Vladimir Putin och hans maktparti Enade Ryssland i helgens lokala val i Moskva. Det ser ut som att andra kandidater tar nästan hälften av platserna.

Moskva är både Europas allra största stad och Rysslands huvudstad. I denna gigantiska metropol har Vladimir Putins stöd- och maktparti Enade Ryssland länge hållit i taktpinnen.

Det kan komma att fortsätta, men efter lokalvalet igår pekar nu preliminära siffror på att partiets makt har försvagats. Nästan hälften, 20 av de 45 platserna som skulle tillsättas kan komma att intas av andra kandidater än Enade Rysslands.

Det är främst kommunisterna som ser ut att få 13 platser, Rättvisa Ryssland ser ut att få tre och det parti som man skulle kunna kalla för en riktig opposition, Jabloko, ser ut att få fyra platser. Om de här siffrorna håller är det en markering mot president Vladimir Putin.

Men det är inte en demokratisk seger för oppositionen i ordets sanna bemärkelse. För redan innan valet hade ett femtiotal kandidater inte ens tillåtits att ställa upp i valet, många av dem knutna till oppositionspolitikern Aleksander Navalnyj.

De har istället genom det de kallar "smart röstning" uppmanat folk att rösta på kandidater som är emot Putins parti Enade Ryssland.

Valdeltagandet på den soliga valdagen i Moskva ser ut att bli lågt, bara drygt 21 procent tog sig till valurnorna.