Stockholm

Polisen: ”Samma mål i skjutningarna i Nacka som vid mordet i Råcksta”

0:54 min

Söndagens skjutningar i Nacka hade samma mål som dödsskjutningen av en kvinna i Råcksta nyligen. Det misstänker polisen som höll pressträff under måndagseftermiddagen.

Polisen fortsätter sitt arbete i Nacka utanför Stockholm, där två personer skadades i skottlossningar på söndagen. På en pressträff på måndagen berättade polisområdeschef Carolina Paasikivi att de tror att det finns en koppling mellan mordet i Råcksta nyligen och skjutningen i Nacka.

– Mordet som genomfördes i Råcksta för en tid sedan hade samma mål som skjutningen i Nacka, samma person, sade Carolina Paasikivi.

Då en 18-årig kvinna sköts till döds i en lägenhet i Råcksta var en av hennes anhöriga den troliga måltavlan. De två som sköts i Nacka befann sig också på fel plats vid fel tid. De ska inte ha varit inblandade i den kriminella konflikten.

Carolina Paasikivi säger att polisen har en bra bild av vilka som är inblandade men att de är extremt beroende av allmänhetens hjälp med tips, iakttagelser och vittnesmål.

– Varken offer eller gärningspersoner samarbetar med polisen, sade Carolina Paasikivi.

Under söndagskvällen knackade polisen dörr i området, och dörrknackningar kommer att fortsätta under måndagen.

Skottlossningarna inträffade strax före klockan 21 på söndagen. På platsen hittade polisen två skadade män, en i en bostad och en i en bil.

De två skadade har förts till sjukhus.

På pressträffen på måndagen sade Stockholms regionpolischef Ulf Johansson att konfliktläget i de kriminella kretsarna är mycket allvarligt just nu.

– Det där går lite i vågor men just nu är konfliktläget på en hög nivå bland de kriminella, sade Ulf Johansson.

Gunnar Appelgren som är kommissarie i Stockholm berättade på pressträffen att antalet döda i Stockholm med skjutvapen är högre än man haft tidigare år.

– Vi har just nu 14 döda med skjutvapen i år men färre skadade och något färre skjutningar än tidigare år, sade Gunnar Appelgren.

– Vår hypotes är att trycket som vi skapade för tre år sedan gjorde att vi fick bort de spontana skjutningarna men vi klarar inte de mer planerade skjutningarna. Våldet är grövre idag än det var för fem, sex år sedan. Det beror bland annat på att man använder automatvapen, sade Gunnar Appelgren.

Gunnar Appelgren berättar också att vapnen återanvänds väsentligt oftare under de senaste tre åren än tidigare, teorin är att det beror på att de kriminella har det svårare att få tag på vapen.