Johans fermenterade morötter med korianderfrön

500 g ekologiska morötter
2 msk korianderfrön
5 dl vatten
15 g (ca 1 msk) havssalt utan jod

Jag har alltid tyckt att morötter och korianderfrön är en god kombination. Morötter stekta länge i smör med rostade och grovkrossade korianderfrön och lite hackad koriander som avslutning är så gott. Därför kändes det naturligt att mjölksyra morötter och smaksätta dem med korianderfrön. Det fungerar verkligen, prova själv och se vad du tycker! På hösten serverar vi ibland dessa morötter till kokt krabba på restaurangen. Det lite blommiga från korianderfröna och det söta som finns kvar i morötterna gifter sig väldigt bra med med den kraftiga skaldjurssmaken i krabbköttet. Testa också att byta ut korianderfröna med 1 msk kumminfrön, då passar morötterna bra till hårdost eller ostkräm.

Tvätta morötterna ordentligt med rotfruktsborste. lägg morötter och korianderfrön i en väl rengjord glasburk med tättslutande lock eller burk med vattenlås och häll på vatten och salt. Se till att lämna några centimeter högst upp. Skaka försiktigt tills saltet lösts upp.

Nu kan du lägga en tyngd eller en fryspåse fylld med 1 1/2-procentig saltlag så att det finns minimalt med luft kvar och så att morötterna håller sig under ytan.

Låt sedan burken stå i rumstemperatur i cirka 14 dagar. Använder du tättslutande lock kan du behöva lätta på trycket för att släppa ut gas som bildats. Därefter är morötterna klara att äta, men de får gärna stå ett par veckor i kylen först och mogna. Oöppnade burkar håller minst i 6 månader.

Hämtat ur Johan Björkmans bok Det nordiska skafferiet.

Du kan också lägga i några vitlöksklyftor tillsammans med korianderfröna eller istället för.