Politik

Politikernas viktigaste frågor inför riksdagsåret

1:45 min

Jönköpings riksdagsledamöter berättar om vilka deras viktigaste frågor är inför det kommande politiska året.

En fråga som oväntat nog förenar högern och vänstern är  gängkriminaliteten. Såväl Vänsterpartiets Ciczie Weidby som Kristdemokraternas Andreas Carlson tror att kriminalpolitiken kommer att dominera det kommande året.

Vanligtvis brukar högerpartierna profilera sig med kriminalpolitiken, men i år tror Socialdemokraternas Carina Ödebrink att frågan kommer stå i fokus.

– Det är kanske inte vår hemmaplansfråga i första hand, men det är en fråga som stått i fokus och som vi behöver en politik för, säger Carina Ödebrink.

Ytterligare en fråga som sträcker sig från vänster till höger är den om höghastighetståg. Förvånande är dock att Miljöpartiets Emma Hult inte nämner järnvägen som den viktigaste frågan, utan fokuserar istället byggsektorns miljöpåverkan.

För Sverigedemokraternas Angelica Lundberg står varken kriminalpolitik eller höghastighetståg i fokus. Hon tror istället på migrationspolitik och familjefrågor.

Den politiska vilden Emma Carlsson Löfdahl planerar att lägga tio motioner under året och även hon tror att trygghetsfrågor kommer dominera politiken.