Bussförar-SM

Han är Sveriges bästa busschaufför

1:32 min

Denny Bauer från Västerås vann årets upplaga av Bussförar-SM. Tävlingen hölls i Vallentuna utanför Stockholm.

Över 500 bussförare runt om i landet ställde upp i uttagningarna. Av dem hade 16 förare kvalificerat sig till finalen - för att tävla om att bli Sverige bästa busschaufför. Tävlingen består av flera delmoment, till exempel halkkörning, första hjälpen och brandsläckning.

– Det känns helt fantastiskt. Det är kul. Det är ett kvitto på de här åren som man har slitit med det här, det är ett kvitto på att man är bäst, säger vinnaren Denny Bauer och skrattar.

Anna Grönlund är chef för bransch- och arbetsgivarförbundet Sveriges Bussföretag - som står som huvudarrangör av tävlingen.

– Dels vill vi lyfta våra duktiga bussförare runt om i hela landet, ge dem en möjlighet att komma hit och visa sina färdigheter. Och visa på vad som krävs för att vara en bra och duktig bussförare, säger Anna Grönlund.

Och vinnaren Denny Bauer, som nu kan titulera sig Sveriges bästa busschaufför, säger att han hade en enkel tävlingsstrategi.

– Bara att köra som jag gör om dagarna. Vara lugn liksom i det här, köra som jag brukar.

Hur kommer det sig att du har vunnit?

– Min långa erfarenhet. Jag har ändå kört buss i 26 år, kört i mycket trafik både i Europa och hemma. Men alla här var fantastiskt duktiga. Tuff konkurrens!