Pressfrihet

Reportrar utan gränser: Allvarliga attacker mot journalister i Hongkong

2:21 min

Reportrar utan gränser ser ett ökat våld mot journalister i protesternas Hongkong.

Reportrar utan gränsers ordförande Erik Halkjaer menar att situationen för journalister i protesternas Hongkong är under all kritik.

– Vi har räknat till ett 20-tal attacker mot journalister. De har blivit misshandlade, fått sin utrustning sönderslagen eller konfiskerad av polis, men också av främst pro-kinesiska demonstranter, säger Erik Halkjaer.

Journalistattackerna i Hongkong hänger ihop med protester mot det omdebatterade lagförslag som i sin tur skulle kunna innebära en inskränkning av yttrandefriheten i Hongkong. En lagändring som skulle göra det möjligt för myndigheterna i Hongkong att lämna över personer – invånare eller utlänningar – till fastlands-Kina.

I ett inslag från P1 Morgon i somras, var Hongkong-boende David orolig över utvecklingen i regionen.

– Det märks ganska tydligt på pressfriheten framför allt. Folk vågar inte säga vad de tycker och tänker längre för att de är rädda över att bli tagna över till fastlandet, sa David i reportaget i juni.

Samtidigt menar Erik Halkjaer på Reportrar utan gränser att situationen just nu inte riktigt ser lika mörk ut som tidigare.

– Myndigheterna har nu sagt att de ska dra tillbaka det här lagförslaget. Om det blir så är det en framgång och delvis en seger för pressfriheten i Hongkong.

I veckorna är Reportrar utan gränser ute på vad de kallar en pressfrihetsturné i Sverige.

Även om de menar att hotet mot den svenska pressfriheten är långt från den i exempelvis Hong Kong, har det försämrade läget för journalister även här gjort att det blivit mer angeläget för organisationen att lyfta frågor om pressfrihet i Sverige.

– Det här närmar sig Sverige. Det finns journalister i Sverige som faktiskt väljer att inte rapportera om vissa stories och när utvecklingen är som den är i Polen och Ungern har intresset för frågan ökat inom Europeiska unionen. Vi känner att vi har en medvind i att öka kunskapen om situationen, säger Erik Halkjaer.