Arbetsmarknaden

Nya ministern duckade Las-fråga

2:19 min

Den nya arbetsmarknadsministern Eva Nordmark ville inte ge några besked om hur undantagen i Las ska utökas när hon intervjuades i P1-morgon.

Enligt januariavtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna ska Lagen om anställningsskydd ändras genom tydligt utökade undantag från turordningsreglerna.

Men den nya arbetsmarknadsministern Eva Nordmark ville inte ge några besked om hur undantagen ska utökas när hon intervjuades i P1-morgon tidigare i morse.

– Jag gör ingen tolkning av det skälet att vi har en utredning som nu ska titta på det. I januariavtalet finns skrivningar om att om parterna själva kommer överens om förslag som ligger i linje med januariavtalet så är det det vi kommer att gå vidare med.

– Så jag gör ingen tolkning utan jag ser fram emot att arbetet får fortsätta i lugn och ro, både när det gäller parternas arbete men också att utredningen får arbeta färdigt, säger Eva Nordmark.

En annan del i avtalet är att Arbetsförmedlingen ska göras om rejält. Är det inte lite dålig tajming att göra det i ett läge där varslen blir fler, konjunkturen viker och en massa kontor stängs ner?

– Snarare tvärtom skulle jag säga, vi behöver reformera Arbetsförmedlingen. Det har varit tydligt från Stefan Löfvens sida sedan 2014 och det har pågått ett reformarbete ända sedan dess. Sedan blev det under en period en väldigt snabb neddragning på grund av budgeten som lades, det har jag varit kritisk till.

– Men jag är väldigt imponerad av personalen på Arbetsförmedlingen som visat en stor lojalitet. Men reformarbetet behöver fortsätta. Arbetsmarknadspolitiken får aldrig stå stilla när arbetsmarknaden om omvärlden förändras, säger Eva Nordmark.