Sydostasien

Skogsbränder i Indonesien stänger hundratals skolor

1:50 min

I Indonesien och Malaysia är röken från de stora bränderna i regnskogen nu så kraftig att skolor tvingats stänga. Många bränder misstänks vara anlagda.

Det är brandrök från de många bränderna i regnskogen i Indonesien som har svepts med vinden in över Malaysia.

Myndigheterna i landet har tvingats stänga över fyrahundra skolor och uppmanar nu befolkningen i dom drabbade västra delen av landet att bära andningsmask för att skydda sig mot det hälsofarliga röken.

På den indonesiska ön Sumatra brinner det i regnskogen på över åttio platser enligt myndigheterna. I den centrala delen av Sumatra har myndigheterna tvingats stänga upp emot tvåhundra skolor på grund av att den täta röken bäddar in landskapet i en tjock dimma.

Skogsbränder är vanliga i Indonesien så här års, när torrperioden börjar närma sig sitt slut. De många bränderna är ovanligt tidiga i år och det beror på att företag med intressen att odla sojabönor anlitar människor som medvetet sätter eld på regnskogen för att man där sedan ska kunna anlägga odlingar.

Nu ökar trycket på Indonesiens regering att sätta stopp för det olagliga svedjebruket. Det är framför allt grannländerna Malaysia och Singapore som nu på diplomatisk väg har klagat. Dessutom ökar de internationella påtryckningarna på Indonesien att göra något. Det efter de stora bränderna på andra sidan jorden i Amazonas.

Tidigare har den indonesiska regeringen lovat att åtala de som startar bränderna. Så här långt har man inte kunnat visa på några framsteg i antalet gripna eller dömda. Den senaste veckan har myndigheterna gripet ett tjugotal personer som misstänks för att ligga bakom bränderna i regnskogen.

Den regionala myndighet som övervakar skogsbränder i Sydostasien har nu gått ut med varningar om att röken kommer att sprida sig till stora områden. Röken väntas sprida sig med vinden och täcka stora delar av Malaysia, västra Indonesien och Singapore.