Ukraina ändrar politisk kurs

8:19 min
  • Den rekordunga ukrainska regeringen och president tillhör blippgenerationen där allt går lika snabbt som klick i sociala medier.
  • Aldrig tidigare har en president och en regering haft ett så stort stöd bland väljarna och fortfarande i opinionen.
  • Men det finns också kritiker. Vår utsända pejlade stämningar i Ukrainas två största städer.

Banduristerna som fyller gångarna under Kievs mest kända torg med traditionella ukrainska sånger och spel på banduran, en form av luta, är ett tecken på att allt ändå inte förändras fort i Ukraina.

När huvudstadens starke man Vitalij Klytsjko rensat bort småkiosker från undergångar och gator för att stävja svarthandel och skattesmitning fortsätter gatumusikerna oberörda att spela överallt.
Men kanske är deras tid också snart förbi i ett politiskt klimat där allt kan rensas bort med några få knapptryck och en underskrift från presidenten.

Till och med borgmästaren den före detta tungviktaren Klytjsko har fått smaka på den nya maktens beslutsfähighet när president Zelenskyj avsatte borgmästaren, som ordförande för Kievs lokala parlament. Zelenskyj och hans regering hävdar att Klytjsko är korrupt och gynnat vissa fastighetsmagnater före andra, Klytjko hävdar att Zelenskyj vill sätta in sina egna fastighetshajar istället.

Klytjko var en av reformpolitikerna i Euromajdanrevolten och har senare valts till sina båda poster i en konstruktion, som är speciell för Kiev. Utgången i maktkampen är inte helt avgjord än. Men klart är att Zelenskyj har tillräckligt stöd för att fortsätta med sina snabba förändringar.
När en majoritet av ukrainarna verkar gilla det, framförallt yngre, finns det också kritiker. 32-åriga småbarnsmamman Anja promenerar utanför parlamentet.

– Vi följer förståss hur det blir i framtiden, men det är lite så där nu och jag gillar inte att parlamentet gick på Zelenskyjs linje och avsatte Klytjsko. Han var normal och mycket bättre än de tidigare. Vi har kunnat få förändringar bara genom att ringa med klagomål, som när det varit stora hål i vägen eller på vår gård och några veckor senare har det åtgärdats.

Det har verkligen märkts en stor förändring till bättre under honom, säger Anja, som inte vill säga sitt efternamn. Hon är utbildad ekonom och jurist, men arbetar som konstnär och tycker att det främsta problemet med landets nya president är hans brist på politisk utbildning och erfarenhet, men framförallt gillar hon inte hans sätt.

– Jag gillar inte den nya politiken, jag föredrog vår tidigare inrikting mot Europa. Vi måste stå upp för Ukraina internationellt, hålla på det ukrainska språket och inte ryskan och jag tycker inte om hur han beter sig mot journalister till exempel.

Bland kritiker finns just journalister, som fått veta att media är oviktigt för de nya makthavarna, de behöver inte gå via traditionella medier utan kan kommunicera allt via sociala medier. Presskonferenser är urmodiga och de tidigare öppna regeringssammanträdena, kommer nu bli slutna. Särskilt presidentens rådgivare Andrij Bohdan har svingat hårt mot just journalister. I en av de ukrainska tv-kanalerna ställdes frågan om risken för att landet utvecklas mot en diktatur och en majoritet av de svarande tyckte så. Även Anja ser oroande tecken när det gäller yttrandefriheten.

– Det förändras gradvis, tidigare ringde opinionsinstitut och frågade vem du röstar på, före och efter valet, nu ringer de en tredje gång och frågar på ett obehagligt sätt. Jag gillar inte det och känner att yttrandefriheten kringskärs. Zelenskyj har lovat mycket som att sänka tariffer och återsända en älskad tv-serie. Men sen visas bara tv-serien och de kommunala avgifterna förblir som de var, säger hon.

I Versjovna Rada, det ukrainska parlamentet har Zelenskyj och hans parti "Folkets tjänare" röstat igenom en rad förändringar, som prisats av reformlägret. Att parlamentariker inte längre har immunitet och att presidenten kan ställas inför riksrätt. Nu ska valkommissionen avsättas och Zelenskyj vill tidigarelägga lokalvalen, precis som gjordes med parlamentsvalet.

"Folkets tjänare" har 254 av 450 platser, men Zelenskyj vill krympa församlingen till 300. Hans regering har ett ambitiöst förändringsprogram med deadlines, en del verkar dock svårt att genomföra så fort som de önskar. Som att göra regeringsarbetet och statsapparaten helt pappersfri från och med oktober i år. Att regering och president tillhör en klickgeneration där allt går snabbt är tydligt, den nye digitaliseringsministern på 27 år har fortsatt snabba förändringar på gång att göra Ukraina till högdigitaliserat. En vision som fungerar i stora städer, men kan synas svår att genomföra på landsbygden där näten är lika frånvarande som asfalterade vägar.

Ett annat viktigt vallöfte är att stoppa kriget och få hem fångarna. Och en stor framgång var när högprofilerade fångar som Oleg Sentsov landade i Kiev för några dagar sen. Nu finns ytterligare omkring 200 ukrainare i rysk fångenskap eller i de så kallade utbrytarrepublikernas fängelser. De ska också hem har presidenten lovat.
Med kriget är det svårare, i år har för första gången antalet dödade soldater ökat jämfört med förra året. 74 hittills och kriget har inte mattats av.

Vid ett blågult tält i centrum av Kharkiv i östra Ukraina sitter Nikolaj Semljakin, soldatvolontär.

– Ingenting är begripligt en skriker en sak, en annan något annat, många löften utlovas, men konkret görs lite, tycker Nikolaj. De har lovat sätta banditerna i fängelse och stoppa kriget. Det får visa sig kanske till nyår hur det blir med löftena,

I över fem år har tältet stått på det som är Europas näst största torg, där Leninstatyn en gång stod, men nu rivits ned. Här finns foton från kriget och hit kunde människor lämna bidrag, mat , kläder och annat till soldaterna, som i början var illa utrustade. Men nu är bidragen färre och armén betydligt bättre rustad, en upprustning som skedde under förra regeringen.

– Jag väntade mig inget av Porosjenko och inte från Zelenskyj, säger Nikolaj. Huvudsaken är att det inte blir sämre bara, det kan fortfarande bli sämre, säger han ödesmättat.

Kriget är inte långt borta härifrån, några timmar bara, och hit kommer många skadade soldater till militärsjukhuset. Men inte alla vill se att det är ett krig mellan Ukraina och Ryssland, som Roman, som arbetar på blomstermarknaden.

– Vi har inte något krig, okej det finns ju ett krig, men vi är två vänskapliga länder Ryssland och Ukraina, säger han.

– Vi hoppas på förändring nu med nya regeringen, säger Roman. Jag har min mormor i Ryssland i Belgorod så jag åker dit en gång i månaden och har gjort hela tiden. Relationen har inte förändrats under de här fem åren.
Mamma och pappa är ryssar och bara jag är född i Ukraina, så något krig borde inte finnas utan det är bara våra beslutsfattares fel att det varit så, säger han.

Hoppet på att Volodymyr Zelenskyj ska stoppa kriget lever, liksom att han ska förändra allt annat, som ukrainare inte är nöjda med. Tillbaka i Kiev säger 18-åriga psykologstudenten Katja att det är hög tid att korruptionen utrotas särskilt inom utbildningsväsendet:

– Alla studenter vill ha en högnivå på utbildningen och inte någon korruption, det måste ändras först och främst, säger Katja.
Och vi känner till 100 procent att Zelenskyj är rätt man för att förändra, det är synd att det inte skett tidigare, men nu kommer det, säger hon och hennes kompis på parkbänken nickar med.