And then we danced - årets bästa svenska film

1:22 min

En växa-upp-skildring, en hitta-sig-själv-historia med samma originalitet som "Sameblod" och "Låt den rätte komma in". (Premiär 13 september).
Betyg: 5

Titel: And then we danced
Regissör: Levan Akin
Manus: Levan Akin
Skådespelare: Levan Gelbakhiani, Bachi Valishvili, Ana Javakishvili
Genre: Drama, kärlek
Betyg: 5

Jag ger "And then we danced" en femma i betyg, och kan redan nu säga att det troligen är årets bästa svenska film. Varför undrar ni kanske? Varför är Levan Akins svenska Oscarsbidrag årets bästa svenska film?
Jo, Det är en växa-upp-skildring, en hitta-sig-själv-historia som har samma originalitet som "Sameblod" och "Låt den rätte komma in".
De kan tyckas olika på ytan, men de har alla tre en regissör med patos för sin film. Det finns en djupare mening i alla tre filmerna. De har alla tre nya ansikten i huvudrollerna, som är närmast självlysande, omöjliga att slita blicken ifrån. Och berättelserna får ta tid, inga övertydligheter och ingen överslätande komik. Det är värme, det är kamp, det är längtan och i alla tre filmerna ett mycket fint foto.
"And then we danced" utspelar sig i Georgien. Merab är dansare och blir kär i den nye killen, men det är förbjudna känslor och tankar. Han får höra historier om homosexuella som kastats ut ur gemenskapen, som hamnat på kloster.
Hans längtan och kärlek beskrivs vackert, filmen är en smekning snarare än en smocka. Men den undviker inte heller svårigheterna, motståndet.