Förlossningsskador

Lyssna mer: Kompetensen hos gynekologer behöver ses över för bättre förlossningsvård

5:03 min

Det finns kirurger och gynekologer som opererar förlossningsskador trots att dom i vissa situationer inte har kompetens för det, och därför borde låta bli.

  • Sara Larsen fick en sfinkterskada efter sin förlossning, men trots att hon opererats tre gånger för sina skador läcker hon åtta år senare fortfarande avföring. Nu finns inget mer att göra enligt sjukvården. Sara själv är övertygad om att hon varit återställd om hon redan vid första operationen fått träffa en specialist istället.
  • Antoni Zawadzki är kirurg och driftsansvarig för Bäckenbottencentrum vid kirurgiska kliniken i Malmö. Här är man specialister på bland annat förlossningsskador. Här är det dessutom inte ovanligt att Antoni Zawadzki och hans kollegor konstaterar att den som tidigare opererat patienten innan hon remitterades vidare till dem inte kan ha haft koll på vad hen gör.  Priset för det får kvinnorna betala menar han, ibland med inkontinens som följd.
  • Exakt hur många som drabbas av skador på sfinktermuskeln vet ingen eftersom långt ifrån alla söker hjälp för sina besvär, många lider helt enkelt i det tysta. Sfinktermuskeln är den muskel som sitter runt ändtarmen och som är nödvändig för förmågan att hålla avföring. Vid förlossningar som slutar med en sfinkterskada brister den muskeln helt eller delvis. Men en sfinkterskada är inget som behöver opereras akut, blöder patienten ska blödningen såklart stoppas säger Antoni Zawadzki, samtidigt som han poängterar att man ska vänta med operation till rätt kompetens finns tillgänglig.