Protesterna i Hongkong

Aktivistledaren: Hongkong är Berlin i nytt kallt krig

1:47 min

I Berlin höll i dag en av ledarna för protesterna i Hongkong en presskonferens. Joshua Wong uppmanade Tyskland och andra europeiska länder att fördöma polisens våld mot de som demonstrerar i Hongkong. Han kallade Hongkong för det nya Berlin i ett nytt kallt krig.

Hongkongprotesternas mest namnkunnige ledare, Joshua Wong, uppmanade Tyskland och andra europeiska länder att stå upp för Hongkongbornas demokratiska rättigheter, att fördöma polisvåld och att sätta stopp för export av utrustning till öns kravallpoliser.

Han sa att det knappast var en seger när ledningen i Hongkong drog tillbaka den kontroversiella utlämningslagen som var den tändande gnistan för protesterna Det var en ytterst liten eftergift som de protesterande fick betala ett högt pris för.

Joshua Wong målade Hongkong som frontlinjen i ett nytt kallt krig, ett krig där handel och pengar används som vapen och där Kina inte tvekar att använda sin allt större ekonomiska makt för att främja sina politiska intressen.

Han varnade Europa för att vara naiva vad gäller kinesiska investeringar, som den storslagna infrastruktur-satsningen nya sidenvägen. I kommande handelsförhandlingar med Kina måste EU också kräva garantier för mänskliga rättigheter, sa Joshua Wong.