#Girjasmotstaten

Skarp kritik mot statens urfolksuttalande

3:05 min

Sverige har inga förpliktelser gentemot samerna som urfolk, hävdar staten. Ett uttalande som möter häftig kritik.

Under tisdagen inledde staten sin sakframställan i det så kallade Girjasmålet angående rätten till småviltjakt och fiske.

Det är Girjas sameby som har stämt staten och yrkar ensamrätt till jakten och fisket - en rätt som grundas på samers, i egenskap av urfolk, bruk av renskötselområde.

Staten har avvisat detta redan i tingsrätten - och upprepar detta även nu i Högsta domstolen:

Statens inställning är också att Samebyns påstående om att samerna är ett ursprungsfolk saknar betydelse i målet. I sammanhanget kan noteras att krav på erkännande av ILO-konventionen 169 konsekvent avvisats av den svenske lagstiftaren. Enligt konventionen skall ursprungsfolkens äganderätt och besittningsrätt till den mark som de traditionellt bebor erkännas. Sverige har inte några internationella förpliktelser att erkänna särskilda rättigheter för samerna.

Men den här inställningen möter skarp kritik, bland annat från människorättsorganisationen Civil Rights Defenders, CRD som följer förhandlingarna i Högsta domstolen. De menar att Sverige visst har internationella förpliktelser att säkra samers rättigheter som ett urfolk.

- Det är ett förvånande ställningstagande man gör, Sverige har internationella förpliktelser att skydda urfolksrättigheter. Vi håller inte med om att en rättslig status går att sätta på paus i vissa situationer, säger Tilda Pontén, jurist på CRD.

Civil Rights Defenders menar, till skillnad från staten, att det inte har någon betydelse att Sverige inte ratificerat ILO 169, konventionen för urfolksrättigheter. I ett uttalande på sin hemsida skriver de:

Att staten i detta sammanhang inte säger sig kännas vid sina internationella förpliktelser för urfolket samerna, i syfte som får antas handla om att till varje pris vinna en rättsprocess som berör en för urfolksrätten relevant fråga om landrättigheter, är mycket allvarligt. JK:s agerande under gårdagen ger ju inget annat intryck än att staten är medveten om att Girjasmålet i delar handlar om mänskliga rättigheter.

Civil Rights Defenders får medhåll från Mattias Åhrén, professor i urfolksrätt vid Universitetet i Tromsö. Han är expertvittne för Girjas sameby under förhandlingarna och sitter på åskådarplats i Högsta domstolen under statens sakframställning.

- Självklart har Sverige folkrättsliga förpliktelser mot samerna som urfolk, det är välkänt. I modern tid har jag aldrig hört staten säga något annat, fram till det här målet, säger Mattias Åhrén.

Sameradions och SVT Sápmis juridiska expert Eivind Torp tror inte att den delen av statens sakframställning kommer få en rättslig betydelse för målet. Däremot ser han att det är av stor politisk betydelse.

- Det är svårt att förstå vad Justitiekanslern vill uppnå med den här meningen. Det är av politisk vikt, men i förhållande till rättsfrågan har det ingen betydelse. Däremot väcker det uppmärksamhet att staten för fram påståendet, säger Eivind Torp.

Girjas advokater vill idag inte kommentera statens uttalande, men kommer svara staten under slutpläderingarna. Vi söker även Justitiekanslern Mari Heidenborg för en kommentar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio