Letar fornminnen i länets glaciärer

2:11 min

Inbäddat i glaciärisen kan det finnas spännande föremål som kan bli viktiga pusselbitar om vår historia.

Under tre år har forskare bildat skallgångskedja och samlat föremål runt några av länets glaciärer.

– Ja, det är intressant för att isen bevarar saker som vi aldrig annars skulle hitta vid en utgrävning i jorden, säger Markus Fjellström som är doktorand vid arkeologiska forskningslaboratoriet på Stockholms universitet.

När glaciärerna smälter och drar sig tillbaka är arkeologerna där och samlar in föremål som legat konserverat i isen. Det är på en handfull av Abiskos glaciärer och på Salajekna i Arjeplog, som hundratals föremål, mest djurben samlats in.

– Ja, det mesta är djurben främst ren, men även rovfåglar och smågnagare. Men även träföremål som ser bearbetade ut, bland anat en skidspets. Vi har även hittat ett metallföremål som kan vara någon form av spänne, men föremålen är skickade på konservering, säger Markus Fjellström.

Benen som skickats på åldersbedömning visar på att de legat i isen i allt från några hundra år till över 2000 år. I Norge pågår ett liknade projekt där många intressanta föremål hittats.

Forskaren Markus Fjellström, som förövrigt är från Arjeplog, har förhoppningar om speciella fynd.

– Skulle vara roligt att hitta ett helt föremål, gärna ett klädesplagg, säger han.

Det finns även en mindre trevlig fyndlista. Den består av Coca-Cola flaskor, kaviartuber, ketchupflaskor, engångsgrill, godispapper och hundratals andra skräpföremål.