
Moderaterna om gängsamtalen: De går inte alls bra
Samtalen mellan regeringen och samtliga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna om åtgärder mot gängkriminaliteten fortsatte under onsdagen. Justitieminister Morgan Johansson är negativ till Moderaternas krav på att skynda på lagförslag. Grundlagen tillåter inte det, enligt Morgan Johansson.
– Nu har alla partier redovisat sina förslag och då går vi in i sakförhandlingar för att kunna landa det här i en överenskommelse som samlar så många som möjligt och samtidigt är så substantiell och effektiv som möjligt, säger justitieminister Morgan Johansson.
Morgan Johansson är negativ till Moderaternas krav på en snabbare process för att få fram nya lagförslag, bland annat kortare tid för remissbehandling och större anslag till regeringskansliet. Skälet till det är att grundlagen kräver en ordentlig beredning av nya lagförslag, säger Morgan Johansson till Ekot. Dessutom är det för sent nu att tillföra mer pengar till regeringskansliet eftersom budgeten för i år redan är fastlagd, enligt Morgan Johansson.
Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forsell var kritisk efter mötet idag. Samtalen leder inte framåt, anser han.
– De går inte alls bra. Det är samtal och inga förhandlingar än. Jag kom hit med 10 konkreta reformer för hur vi ska stoppa skjutningarna men regeringen vill inte börja förhandla utan skjuta det här framåt i flera veckor.
Inför dagens möte hade regeringen presenterat en lista med tänkbara åtgärder, såsom höjda straff för övergrepp i rättssak, ökat vittnesskydd och att ett system med kronvittnen ska utredas. Liberalernas rättspolitiske talesperson, Johan Pehrson tycker dock att listan är alltför tunn och saknar nytänkande:
– Listan vi har är den vanliga arbetsordningen vi har haft på justitiedepartementet i 10 år. Man betar ju av den men den måste breddas och tempot måste upp, säger Johan Pehrson.
Centerpartiets Johan Hedin är inte heller nöjd med regeringens lista, men betonar att det inte är något färdigt förslag utan snarare en början på samtal. Han vill dock att saker ska gå snabbare.
– Jag tror att det viktiga nu är att vi får upp tempot i den här processen och börjar jobba hårdare, säger han till TT.
Kristdemokraternas Andreas Carlson noterar att ett av regeringens förslag är fem år gammal och saknar framför allt anonyma vittnen på regeringens lista.
Under onsdagens samtal deltog även representanter från Polisen, Åklagarmyndigheten och Tullverket. Rikspolischefen Anders Thornberg, vars önskelista innehåller både mer personal och bättre möjligheter till telefonavlyssning, är nöjd med gensvaret från politikerna.
– Jag fick en känsla av att man lyssnade med väldigt stort intresse. Jag är inte politiker utan brottsbekämpare. Jag förstår att det finns olika bevekelsegrunder och olika syn på hur man ska göra det här men det var en väldigt bra dialog, säger Anders Thornberg.