Ny statistik

Högre arbetslöshet bland kvinnor än bland män

2:25 min

För andra månaden i rad ökar arbetslösheten, det visar ny statistik från Arbetsförmedlingen. Och för första gången på länge är arbetslösheten högre för kvinnor än för män.

– För andra månaden i rad kryper arbetslösheten upp, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Vad beror det på?

– Ja, det handlar om att ekonomin har mattats av. Tidigare har arbetslösheten sjunkit långsammare, förra månaden steg den och den fortsätter nu att stiga lite grann den här månaden.

Trendbrottet på arbetsmarknaden bekräftas nu. Arbetslösheten har börjat stiga i de flesta län förutom Östergötland, Kalmar, Halland och Västerbotten.

I slutet av augusti var drygt 350 000 personer arbetslösa det är 8 000 fler jämfört med ett år tillbaka. Även andelen stiger, enligt Arbetsförmedlingens sätt att räkna från 6,9 till 7 procent.

Det är personer med låg utbildning eller som saknar arbetslivserfarenhet som drabbas först, enligt Arbetsförmedlingen. Och för första gången sedan 2011 är arbetslösheten högre bland kvinnor än män, säger analyschef Annika Sundén.

– Det handlar huvudsakligen om kvinnor födda utanför Sverige och utanför Europa. Många av dem kom under 2015-2016, men det är naturligtvis också en grupp som har varit här längre.

En orsak till att kvinnorna har gått om männen i arbetslöshetsstatistiken är att Arbetsförmedlingen kan anvisa färre till så kallade extratjänster.

Att det kan vara svårt för gruppen utrikesfödda kvinnor att hitta ett arbete vittnar Jwan Tawfik om, som kurd från Irak kom hon till Sverige för snart 24 år sedan.

– Jag är arbetslös jag går till Jobbtorget och Arbetsförmedlingen.

Hur går det då, får du något jobb?

– Nej, jag har praktiserat några gånger. Det är lite svårt, det beror på jobbet också. I bland är det tunga jobb och det är lättare för män att hitta jobb, säger hon.

Även om de 1 800 varslen om uppsägning i augusti var relativt få och arbetsmarknaden fortfarande betecknas som stark väntas sämre tider.

– Den avmattning som nu sker får effekter och arbetslösheten kommer att gå upp något, säger Annika Sundén.