Kommunpolitiker

Många MP-politiker lämnar sina uppdrag

2:12 min

Bara ett år efter valet har var tionde kommunfullmäktigeledamot inom Miljöpartiet lämnat sitt uppdrag, det visar siffror från Valmyndigheten, som Ekot har sammanställt.

Andelen avhoppade kommunpolitiker är betydligt större hos Miljöpartiet, än hos de andra riksdagspartierna.

Linus Larsson, som har suttit på Miljöpartiets enda mandat i Vingåker, lämnade av två skäl.

– Dels var det att uppdraget som kommunpolitiker är väldigt otacksamt. Man lägger ner ganska mycket tid och energi och man får skit från alla håll, framför allt sociala medier, och det är ganska trist. Det andra skälet skulle jag säga, är att jag och partiet inte riktigt gick åt samma håll.

Tidigare har Sverigedemokraterna varit mest drabbat av avhopp inom kommunpolitiken. Nu är det istället Miljöpartiet som har störst andel avhopp ute i kommunerna.

12 procent av Miljöpartiets kommunfullmäktigeledamöter har bytts ut, efter avgångar det senaste året. Det är en betydligt större andel än ett år efter valet år 2014, då 7 procent hade avgått.

Bland de 47 miljöpartister som har lämnat kommunpolitiken sedan förra valet har ett tiotal tagit uppdrag inom regeringen, riksdagen och partitoppen. Räknar man bort dem landar andelen avhopp på 9 procent, vilket fortfarande är högst bland riksdagspartierna.

Bland dem som Ekot pratat med nämns att uppdraget blivit för tungt, nu när kollegorna blivit färre. Efter valet förra hösten blev Miljöpartiet av med nästan hälften av sina platser ute i kommunerna, och på många håll finns det bara en enda miljöpartist i kommunfullmäktige.

– Det är väldigt mycket jobb som läggs på kvällar och helger av alla fritidspolitiker. Blir man färre så är det ju en tuffare situation, naturligtvis, säger Miljöpartiets partisekreterare Märta Stenevi.

– Jag satt som ordförande i Stadsbyggnadsnämnden i Malmö tidigare och dagordningen till ett sådan möte kunde innehålla 70 ärenden och en sammanlagd inläsningsvolylm på två, tre tusen sidor.

Och om man är fler kan man dela upp ärendena mellan sig?

– Absolut.

Det finns också exempel på miljöpartister som har tröttnat på politiken efter förlusterna i valet, där partiet fick sitt sämsta stöd sedan 1991. Miljöpartiets tidigare gruppledare i Luleå, Jan Nyberg, säger till Ekot att valresultatet var en delorsak till att han lämnade sitt uppdrag.

Men partisekreteraren Märta Stenevi tror att de allra flesta lämnar av andra skäl.

– Jag ser inte den kopplingen. Jag upplever inte att vi har ett parti som tappat sugen, utan snarare tvärtom.