Prylarnas Pris

Professorn: Prylar tillverkas medvetet så att de går sönder

2:28 min

De elektriska prylar vi använder i våra hem får allt kortare livslängd. En orsak är att många företag i dag med flit tillverkar prylarna så att de går sönder snabbare. En av de som försökt slå larm är tv-reparatören Alvin Hardy.

 – Det var otroligt många tv-apparater som gick sönder. Vi fick tillbaka 200 stycken i veckan.

Det var 2005 och Alvin Hardy som var chef på ett stort servicecenter i Storbritannien upptäckte att de tv-apparater med LCD-skärm som nyligen blivit väldigt populära ofta gick sönder efter bara några år.

Det gällde många varumärken men de var enligt Alvin Hardy alla tillverkade av samma företag – turkiska Vestel.

Alvin Hardy säger att han upptäckte att ledlamporna som lyste upp skärmen belastades med mycket högre spänning än de var gjorda för, vilket fick tv-apparaterna att gå sönder.

Ekot har utan framgång sökt Vestel för en kommentar. Men vi har sett flera exempel där kunder och elektriker vittnar om samma problem med just de här apparaterna.

Alvin Hardy säger att han försökte slå larm, men inget hände. De trasiga tv-apparaterna fortsatte strömma in.

– Det känns så orättvist, de tänker bara på pengar.

Att på det här sättet tillverka prylar så att de går sönder snabbare, ofta med avsikt att få konsumenter att komma tillbaka snabbare, kallas för planerat åldrande. Och det är något som många företag använder sig av, säger professor Mattias Lindahl på Linköpings Universitet.

– Ja, det skulle jag säga att de gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att bygga in batteriet så att det inte går att byta ut.

Att bygga in batteriet är precis vad Electrolux gjort med sin laddningsbara dammsugare Ergorapido som lanserades för 15 år sedan och som sålts i över 10 miljoner exemplar.

När batteriet är slut är det nästan omöjligt att byta ut. Vill man inte slänga dammsugaren måste man byta hela handenheten, vilket kostar nästan lika mycket som att köpa en ny dammsugare. På Electrolux är man i dag självkritiska.

– Alla nya modeller har utbytbara batterier, säger hållbarhetschefen Henrik Sundström.

Var det fel att inte ha ett utbytbart batteri?

– Ja självfallet.

Men Ergorapido fortsätter ändå att säljas. Elektrolux räknar med att för de flesta konsumenter kommer batteriet att hålla lika länge som resten av dammsugaren. Och då är det ju inget problem

– Det här är en produkt som vi utvecklade för tio år sedan och som finns kvar på marknaden eftersom det är en väldigt efterfrågad modell.

Följ vår granskande serie Prylarnas pris om hur våra vanligaste prylar påverkar klimatet och miljön.